Dodik: Tražimo mjesto predsjedatelja i tri ministarska mjesta u VM BiH

0

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Srbima pripada mjesto predsjedatelja Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na narednom sastanku s liderima SDA i HDZ-a. Istaknuo je da je takva situacija bila i u prošlom mandatu i da ne odustaju od tog stava koji će zagovarati i u srijedu, na “završnim” razgovorima predstavnika njegove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Vijeća ministara.

– Mene što se tiče ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele završiti tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo što raditi u uvjetima ukoliko do toga ne dođe što je moguće prije – rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a. Podsjetio je da je EU tražila da se formiraju vlasti i na razini BiH i u Federaciji BiH, kao uvjet da bi se dalo mišljenje BiH za kandidatski status za EU. Tvrdi da će to biti teško, jer je na sceni „očita opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH“.

Razgovarano je, kaže, što učiniti ukoliko se nastavi s onemogućavanjem rada Vijeća ministara u novom sazivu. Onda, kaže, neće biti spremnosti ni za rad drugih bh. organa. -Ukoliko pustite da radi Zastupnički i Dom naroda onda legalizirate sastav Vijeća ministara BiH, koji nije izborna volja RS i građana koji su glasovali, kao ni onih koji su uopće glasovali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija, potpuna paraliza rada organa – dodao je Dodik. Ponovio je protivljenje RS ulasku BiH u NATO-savez.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.