Južnokorejski predsjednik Mon Jae In pozvao na novi summit s Kim Jong Unom

0

Predsjednik Južne Koreje Mon Jae In u ponedjeljak je pozvao na održavanje novog summita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, šest tjedana nakon neuspjelog summita između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Moon je naglasio da je vrijeme “da se pripremi pan-korejski summit”, no nije reagirao na Kimove kritike posredničke uloge Južne Koreje u odnosima između Pyongyanga i Washingtona.

“Čim Sjeverna Koreja bude spremna, nadam se da će obje Koreje sjesti za zajednički stol, bilo gdje i u bilo kojoj formi koju požele”, rekao je Moon prema navodima njegova ureda.

Moon i Kim susreli su se tri puta u 2018. godini. Na prvome summitu, u travnju 2018. u pograničnom selu Panmunjom, objavili su da su spremni na uklanjanje cjelokupnog nuklearnog arsenala sa Korejskog poluotoka i obvezali se na rad na postizanju novog mirovnog sporazuma.

Pyongyang međutim do sada nije naveo nikakav fiksni datum denuklearizacije.

Trump se susreo s Kimom po prvi puta prošle godine u Singapuru.

Na drugom summitu, u veljači u Vijetnamu, obje se strane nisu slagale oko sjevernokorejske denuklearizacije te su ga iznenada napustile.

Moon je objavio da je Kim načelno spreman za novi summit s Donaldom Trumpom.

Međutim, Kim je sjevernokorejskom parlamentu u petak rekao kako bi uvjet za takav sastanak bio prihvatljiv prijedlog rezolucije Sjedinjenih Država. Optužio je pritom Južnu Koreju da djeluje kao “mahniti posrednik” između dviju strana.

U subotu je Kim rekao kako je neuspjeh pregovora sa SAD-om donio opasnost povratka napetosti, ali da ga ponovni sastanak s predsjednikom Donaldom Trumpom zanima samo ako SAD dođe s drugačijim stajalištem.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.