Parišku katedralu Notre Dame zahvatio veliki požar: Urušilo se krovište i toranj

0

Zapalila se znamenita pariška katedrala Notre Dame! Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi dima koji su uzdižu u zrak iznad 850-godišnje gotičke zgrade. Toranj katedrale Notre Dame u potpunosti se urušio zbog požara.

Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati – rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.  – Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas – napisao je na Twitteru francuski predsjednik Emmanuel Macron

Njemačka je izrazila žaljenje zbog velikog požara koji je uništio katedralu Notre Dame, a ured kancelarke Angele Merkel nazvao je zgradu “simbolom Francuske i naše europske kulture”, izvijestila je AFP. – Naše misli su s francuskim prijateljima – poručio je glasnogovornik Angele Merkel Steffen Seibert na Twitteru.

Stotine ljudi okupilo se na ulicama oko katedrale. Promatraju plamen u šoku i nevjerici. Još nije poznato što je uzrok požara u crkvi u Parizu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak navečer zbog “užasnog požara”, rekli su dužnosnici. Gradonačelnica Anne Hidalgo objavila je na Twitteru da vojna vatrogasna jedinica pokušava kontrolirati vatru.

Američki predsjednik Donald Trump u svome je tweetu o požaru Francuzima predložio da požar ugase kanaderima.

Vatrogasci žurno rade na gašenju vatre, još se ne zna ima li ozlijeđenih.

Požar je izbio u katedrali u ponedjeljak poslijepodne, potvrdila je pariška vatrogasna postrojba, dodajući kako je u tijeku velika operacija za suzbijanje požara, prenosi rt.

Bili smo kod muzeja Louvre kad smo osjetili miris dima i vidjeli smo kako je buknula vatra. Nad grad se nadvio žuti dim, velika je uzbuna ovdje. Policija ne da ljudima blizu građevine, blokirali su cestu. Gori krovište crkve i sve je puno vatrogasaca – opisala je za 24sata Hrvatica koja je trenutno na godišnjem odmoru u Parizu.

Društvene mreže preplavile su fotografije i snimke velikog požara. Prema nekim navodima uzrok požara bi se to moglo povezati s obnovom crkve, prenosi bbc. Prošle je godine Katolička crkva u Francuskoj hitno sazvala sastanak da se spasi katedrala, koja se počela raspadati.

( politika24 / večernji.hr )

Share.

About Author

Comments are closed.