Francuska će raspisati međunarodni arhitektonski natječaj za obnovu katedrale Notre-Dame

0

Francuska će raspisati međunarodni arhitektonski natječaj kako bi donijela odluku treba li i kako zamijeniti toranj na katedrali Notre-Dame, koja je pretrpjela velika oštećenja u požaru u ponedjeljak, rekao je u srijedu premijer Edourad Philippe.

Toranj koji je izgorio u ponedjeljak bio je djelo restauratora iz 19. stoljeća Eugenea Violleta le Duca, rekao je.

“Međunarodni natječaj odlučit će treba li obnoviti toranj, treba li toranj koji je dizajnirao i sagradio Viollet le Duc biti obnovljen na isti način, identično”, rekao je.

Katedrala bi isto tako mogla dobiti i “nov toranj, prilagođen tehnikama i izazovima našeg vremena”, dodao je.

Mnogobrojni milijarderi i privatni donatori obećali su već stotine milijuna eura za obnovu katedrale.

Francuska obitelj Pinault, među najbogatijima u zemlji, koja je u ponedjeljak navečer odmah najavila da će donirati 100 milijuna eura za obnovu katedrale, kazala je u srijedu da će se  odreći poreznih olakšica na koje zbog toga ima pravo.

“Donacija za parišku Notre-Dame neće biti predmet nikakve porezne olakšice. Obitelj Pinault smatra naime da ne dolazi u obzir da teret za to snose francuski porezni obveznici”, priopćio je Francois-Henri Pinault, predsjednik obiteljskog holdinga i grupe za luksuzne proizvode Kering.

Od 2003., poduzeća koja ulažu u kulturu mogu odbiti od oporezivanja 60 posto svojih rashoda za kulturno pokroviteljstvo (66 posto za pojedince).

Tri najbogatije francuske obitelji donirale su ukupno pola milijarde eura, a za obnovu katedrale najavile su već gotovo 800 milijuna eura.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.