Vilim Primorac predsjednik Uprave HT ERONET-a: Naši korisnici od svibnja moći će koristiti sve pogodnosti 4G mreže

0

I na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, HT ERONET imao je iznimno zapažen nastup. U fokusu je bila svečana promocija 4G mreže i puštanja u rad testnoga signala. Također, HT ERONET predstavio je i niz svojih novih ponuda i usluga za poslovne i privatne korisnike, a još jednom naglašena je odlična suradnja sa Sveučilištem u Mostaru. O svemu tome razgovarali smo s predsjednikom Uprave HT ERONET-a Vilimom Primorcem.

Iza nas je još jedan Sajma gospodarstva u Mostaru gdje se, već tradicionalno, predstavio i HT ERONET. Jeste li zadovoljni ovogodišnjim nastupom?

Svake godine, pa tako i ove, 22. put zaredom, Sajam je bio prigoda za nove susrete, poslovne razgovore, dogovore, razmjenu znanja i iskustava, i u tom pogledu bilo je uistinu sadržajno. Ono što bih posebno istaknuo jest da smo simbolično, upravo na Sajmu, pustili u rad 4G mrežu, a sam događaj imao je odličan odjek u javnosti. Time smo se, zajedno s našim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom, potvrdili kao tehnološki lider na ovim prostorima i, naravno, tu ne mislimo stati. Želimo u potpunosti u praksi potvrditi naš moto: “Digitalna kompanija za digitalno doba”.

Možete li našim čitateljima objasniti što je to 4G?

4G mreža četvrta je generacija mobilne komunikacijske tehnologije i dolazi kao nasljednik 3G i 2G standarda. Donosi napredak u tehnološkom razvoju mobilnih komunikacija i predstavlja trenutačno najnapredniju komercijalno dostupnu tehnologiju bežične razmjene podataka koja se najviše vidi u većim brzinama mobilnog interneta. Osnovna razlika između 3G i 4G tehnologije u tomu je što 3G koristi drugi standard za telefonske pozive, dok 4G pozive obavlja u potpunosti preko internetskog protokola. 4G mreže imaju veći kapacitet i veću mogućnost prijenosa podataka.

Što konkretno uvođenje 4G-a znači za korisnika?

Na 4G mreži možete, primjerice, bez čekanja na učitavanje, uživo gledati HD televizijski program, igrati online igre (bez prekida) ili ostvarivati videopozive u savršenoj HD kvaliteti. 4G mreža predstavlja puno veću kvalitetu u konzumiranju suvremenih digitalnih usluga zahvaljujući dosta većim brzinama prijenosa podataka. 4G mreža omogućava oko 10 puta veću brzinu downloada podataka i oko 20 puta veću brzinu uploada podataka, u odnosu na 3G.

Uskoro stiže i komercijalna uporaba 4G mreže. Kako je korisnici mogu aktivirati?

4G za korisnike HT ERONET-a bit će u komercijalnoj ponudi početkom svibnja i bit će dostupan svim korisnicima ERONET mobilne mreže. Kako bi korisnici koristili 4G, trebaju imati uređaj i SIM-karticu koji omogućuju korištenje 4G signala.

Ima li dodatnih troškova kod korištenja 4G-a?

Korisnici nemaju dodatnih troškova pod uvjetom da koriste mobilni uređaj koji podržava 4G. Komercijalne usluge temeljene na novoj mreži, korisnicima HT ERONET-a bit će dostupne početkom svibnja ove godine kada ćemo predstaviti i nove tarife koje će u potpunosti pokazati funkcionalnosti 4G mreže, naravno, uz zamjenu postojećih SIM-kartica za USIM-kartice.

Kakav je plan pokrivanja BiH 4G mrežom i u kojem razdoblju se očekuje pokrivenost cijele ili većine BiH 4G mrežom?

Plan pokrivanja i vremenska dinamika proizlazi iz dozvole, tj. članka 21. – obveze pokrivanja i HT ERONET će zasigurno ispuniti uvjete dozvole po pitanju pokrivanja, a kvalitetom mreže omogućit će svojim korisnicima najbolje usluge na tržištu Bosne i Hercegovine. Obveza pokrivanja govornim uslugama je 98 posto cestovnih pravaca i 90 posto teritorija za pet godina.

HT ERONET predstavit će i nove ponude i tarife. Što biste izdvojili?

Za našeg korisnika želimo samo najbolje. Stoga su nove tarife kreirane u skladu s trendovima tržišta i potrebama korisnika te će nuditi optimalnu količinu internetskog prometa, ali i minuta razgovora.

Vrlo blisko surađujete i sa Sveučilištem u Mostaru s kojim imate sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije. I na Sajmu ste bili uključeni u zajedničke aktivnosti?

Tako je. Sudjelovali smo na 2. sveučilišnom gospodarskom forumu o temi “Digitalna transformacija društva – uloga obrazovanja”. Društvo izvrsnosti, znanja, kompetencija, naš je zajednički cilj. U sporazum sa Sveučilištem uključen je i naš poslovni partner Ericsson Nikola Tesla, čime su stvoreni kvalitetni formalni okviri za zajedničke projekte i inicijative. Zajedničkom suradnjom HT ERONET-a, Sveučilišta u Mostaru i Microsofta opremili smo računalnu učionicu na Fakultetu zdravstvenih studija u kojoj je, između ostaloga, smješten i Microsoft Skills Centar. Opremanjem ovoga laboratorija, u okviru Sveučilišta, omogućili smo studentima stjecanje novih i poboljšanje postojećih IT znanja. U sklopu ovoga projekta dio studentske zajednice imao je priliku biti sudionik ovogodišnje Network 9 konferencije u Neumu i na taj način HT ERONET omogućio je studentima dodatno proširenje i obogaćivanje njihovih kompetencija. Prošle godine pustili smo i besplatan Wi-Fi za područje kampusa Sveučilišta. Nadamo se kako ćemo u budućnosti realizirati još sličnih zajedničkih projekata što će, u konačnici, rezultirati unaprjeđenjem procesa digitalne transformacije društva u cjelini. Također, dio studenata odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta obavlja praksu u našem Odjelu za korporativne komunikacije.

HT ERONET spreman je i za projekt Smart Cityja…

Činjenica je da održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju. Kao dio projekta Smart Cityja, čiji je cilj povećanje kvalitete života uz očuvanje resursa i smanjenje troškova te kako bi gradovi učinkovito i aktivno uključili svoje građane u javni život, HT ERONET kao temeljne ciljeve postavio je: dostupnost brzog i ultrabrzog fiksnog interneta (VDSL, FTTx), radijsko pokrivanje – dostupnost brzog MI-a (4G), suradnja s lokalnom zajednicom, suradnja s akademskom zajednicom. Ovaj projekt HT ERONET može podržati investicijama u infrastrukturu i kroz digitalnu transformaciju, a spreman je provesti Internet of Things/Smart City tehnološki okvir.

I, za kraj, što HT ERONET, kao jednog od ključnih telekom operatora, izdvaja u odnosu na konkurenciju?

Svakako, jedna od primarnih naših prednosti je stalna usredotočenost prema korisniku i ponuda širokog spektra integriranih telekomunikacijskih usluga najviše razine kvalitete. Naravno, sve to uz najpovoljniji odnos prema onome što sam korisnik plaća za takve usluge i proizvode koje nudimo. Upravo takav, jedinstven pristup u ponudi modernih, inovativnih i jednostavnih usluga te uz to visokokvalitetnih proizvoda, uz jednostavnost i prihvatljive cijene, izdvaja nas u odnosu na konkurenciju i čini kompetitivnim na tržištu. Posebno me raduje činjenica da to naši korisnici prepoznaju i istodobno nam ukazuju visoko povjerenje, unatoč velikoj tržišnoj utakmici i tržišnim ograničenjima. Vjerujem da ćemo uspjeti ispuniti sve zacrtane ciljeve i planove na zadovoljstvo svih naših korisnika i nas samih.

( večernji.ba )

Share.

About Author

Comments are closed.