U Europi u prva dva mjeseca 34.000 slučajeva zaraze ospicama, pandemija bi se mogla nastaviti!

0

U prva dva mjeseca 2019. godine evidentirano je više od 34.000 slučajeva zaraze ospicama, od kojih je većina u Ukrajini, izvijestila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Pozvala je zdravstvene vlasti da osiguraju cjepivo za sve, osobito za najosjetljivije skupine djece i odraslih.

Od 34.300 zaraženih u 42 europske zemlje od posljedica bolesti umrlo je 13 osoba. Svi smrtni slučajevi zabilježeni su u Ukrajini u kojoj je, uz Rumunjsku i Albaniju, proglašena epidemija ospica.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi se epidemija mogla širiti.

“Ako se ne reagira na vrijeme i ako cijepljenje ne bude sveobuhvatno, virus će pronaći način da stigne do najugroženijih pojedinaca i moguće je da će se proširiti na druge države u regiji i izvan nje”, stoji u priopćenju WHO-a. Naglašavaju da je potrebno “iskoristiti svaku prigodu za cijepljenje osjetljive djece, adolescenata i odraslih.”

Ospice su zarazna bolest koja može rezultirati smrću bolesnika, ali i gubitkom vida, sluha ili oštećenjima na mozgu. Zaraza se sprječava samo dvjema dozama vrlo učinkovitog cjepiva. No, jednim dijelom zbog velikog broja necijepljenih, zaraza se širi i u drugim dijelovima svijeta kao što su Sjedinjene Države, Filipini i Tajland.

U Europi je ove godine većina zaraženih zabilježena u Ukrajini. Ondje je u prva dva mjeseca ove godine evidentirano više od 25.000 zaraženih.

Nema specifičnog antivirusnog lijeka za ospice, upozoravaju iz WHO-a te ponavljaju da se zaraza može spriječiti jedino cijepljenjem. Većina slučajeva zabilježena je u zemljama u kojima ima puno necijepljenih, odnosno nema dovoljno cijepljenih da bi se stvorio takozvani “imunitet krda”.

To znači da će, ako je za određenu bolest cjepivo dobilo dovoljno ljudi, biti zaštićeni i oni koji nisu cijepljeni.

Ako je cijepljeno dovoljno osoba, a to nije malen broj – od 90 do 95 posto – onemogućen je brz prijenos virusa. Kad je u jednoj zajednici cijepljen velik postotak ljudi, zaraza će se ubrzo spriječiti jer virus neće uspjeti naići na necijepljene osobe. To je jako važno kako bi se mogle zaštititi osobe koje se ne smiju cijepiti, poput imunokompromitirane ili alergične djece.

Premda je u europskoj regiji tijekom 2017. zabilježena najviša pokrivenost drugom dozom cjepiva, odnosno 90 posto, u nekim je zemljama evidentiran znatno manji broj cijepljenih – zbog čega se bolest brzo proširila.

WHO je pozvao državne zdravstvene ustanove u cijeloj regiji da zajamče dovoljnu količinu cjepiva za sve dobne skupine.

“Dok se bolest ne stavi pod kontrolu, nastavit će se negativan utjecaj na javno zdravlje”, stoji u izvješću svjetske organizacije te se dodaje da bi zdravstvene ustanove trebale “utvrditi kojem je dijelu populacije u prošlosti uskraćeno cijepljenje te zatim obaviti imunizaciju”.

U prošlomjesečnom izvješću UNICEF-a stoji da je u posljednjih osam godina više od 20 milijuna djece na godinu propustilo cijepljenje protiv ospica, što je temelj za razvoj opasne epidemije.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.