Grabar-Kitarović i Trudeau s Hrvatima u Kanadi

0

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja posjet Kanadi. Iz Ottawe putuje u Toronto gdje će posjetiti Kanadsko-hrvatsku gospodarsku komoru. Poslijepodne je kanadski premijer domaćin primanja u Hrvatskom sportskom i društvenom centru u Hamiltonu, industrijskom gradu u kojem živi velika hrvatska zajednica.

Na kraju boravka predsjednice u Ottawi državna večera u čast Hrvatske u rezidenciji glavne upraviteljice Kanade na koju je došao i premijer Justin Trudeau. Julie Payette, političarka iznimnog životopisa, održala je nadahnut govor. Radeći 1999. u Međunarodnoj svemirskoj postaji u jednom je trenutku iz orbite ugledala naše more.

I Kolinda Grabar Kitarović govorila je emotivno o svom iskustvu Kanade. Kanadske Hrvate pozvala je da ono čime su doprinijeli svojoj drugoj domovini donesu i u Hrvatsku.

– Nadam se da ćete napraviti isto za Hrvatsku, da ćete raditi sa mnom u prenošenju ne vašeg novca, zaista ne tražim novac, to tražim od Justina i vlade, a od vas kanadskih Hrvata tražim da investirate vaše osobnosti, ono što ste naučili u ovoj izvrsnoj zemlji, rekla je predsjednica.

U kanadskom parlamentu predsjednički bračni par potpisao je Zlatnu knjigu Kanade, a domaćin predsjednici bio je kanadski premijer Justin Trudeau.

– Razgovarat ćemo i i bilateralnim temama, izazovima s Rusijom, izazovima s Kinom gdje je Hrvatska bila od velike pomoći u posljednje vrijeme. Puno je važnih tema za naš razgovor, ali ponajviše ovo je prilika za nas da nastavimo raditi na prijateljstvu između Kanade i Hrvatske, rekao je.

Nakon Ottawe u kojoj je naglasak bio na prijateljstvu i savezništvo dviju država, u nastavku posjeta Kolinde Grabar- Kitarović Kanadi u fokusu su gospodarski odnosi te zemlje i Hrvatske.

(hrt.hr)

Share.

About Author

Comments are closed.