Hamnei obećao da neće biti rata sa SAD-om

0

Vrhovni vođa Islamske Republike Iran ustvrdio je u utorak da “neće biti rata” sa Sjedinjenim Državama, objavljeno je na njegovoj mrežnoj stranici Khamenei.ir.

Ajatolah Ali Hamenei govorio je pred visokim dužnosnicima i ocijenio da je odmjeravanje snaga između Teherana i Washingtona više način testiranja odlučnosti dviju strana nego vojni sukob.

“Ni mi ni oni ne tražimo rat, oni znaju da to ne bi bilo u njihovu interesu”, ustvrdio je Hamenei.

“Iranska nacija odlučna je pružiti otpor Americi”, rekao je i “u tom odmjeravanju snaga Amerika bi bila prisiljena boriti se povlačenjem (…) jer naša je odlučnost snažnija”.

Ustvrdio je da je “toksično” pregovarati sa Sjedinjenim Državama jer Amerikanci žele lišiti Iran njegovih aduta, kao što su rakete ili strateška važnost u regiji.

“Pregovarati s američkom vladom dvostruko je otrovno (…) to nisu dobronamjerni ljudi, ne poštuju ništa”, rekao je aludirajući na jednostrano američko povlačenje iz međunarodnog nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

Ajatolah Hamenei optužio je, osim toga, američkog predsjednika Donalda Trump da nije dobro obaviješten o stanju u Iranu.

“Njihov predsjednik kaže da se svakog petka održavaju protudržavne manifestacije u Teheranu (…) Kao prvo, one se održavaju subotom. Kao drugo održavaju se u Parizu, ne u Teheranu”.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.