Nova zanimanja u školama ZHŽ-a: Od iduće školske godine povezivanje s tvrtkama

0
Memorandum o suradnji u realizaciji projekta “Podizanje kvalitete ponude srednjeg strukovnoga obrazovanja i povezanosti s potrebama tržišta rada u Zapadnohercegovačkoj županiji – Obrazovanje za zapošljavanje” potpisan je jučer u zgradi Skupštine Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu, piše Večernji list BiH.
Izrada strategije
Projekt su potpisali voditelj projekta Sven Dominković iz Helvetas Swiss Intercooperationa u Bosni i Hercegovini, ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za europske integracije Ivan Jurilj i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Zapadnohercegovačke županije Ružica Mikulić. Ministrica Mikulić istaknula je kako je Ministarstvo obrazovanja u 2019. godini krenulo u izradu strategije razvoja obrazovanja kazavši kako je obrazovanje potrebno uskladiti s tržištem. – Cijeli projekt i razvojni plan svode se na to kako unaprijediti obrazovanje, počevši od predškolskog pa do srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. Naglasak ove suradnje sveo bi se na strukovno obrazovanje – kazala je ministrica Mikulić. Sven Dominković iz Helvetas Swiss Intercooperationa u Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu naglasivši kako je potrebno povezati tvrtke i škole. – Plan je uvesti dva nova zanimanja od iduće školske godine i škole povezati s tvrtkama. Nakon potpisivanja ovog ugovora definirat ćemo koga sve treba spojiti – kazao je Dominiković spomenuvši i nedostatke Zapadnohercegovačke županije kada su u pitanju metalska industrija i turizam.
Tri godine
Ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije Ivan Jurilj istaknuo je kako je opći dojam da obrazovanje i tržište rada nisu usklađeni. – Vlada Zapadnohercegovačke županije intervenirat će kako bismo u sljedećih nekoliko godina pokušali uskladiti potrebe tržišta rada i obrazovni sustav, a značajan pomak može se očekivati u sljedećih desetak godina – kazao je Jurilj. Inače, planirano trajanje projekta je tri godine, a provodi se u okviru razvojnog projekta “Moja budućnost” koji provodi neovisna razvojna organizacija Helvetas iz Švicarske uz financijsku potporu Medicora i Hilti fondacije iz Lihtenštajna. •

Share.

About Author

Comments are closed.