Bez registracije mogu glasovati svi koji imaju nove osobne iskaznice RH

0
Jučer je istekao rok za birače izvan Republike Hrvatske koji su se trebali registrirati kako bi glasovali na izborima za Europski parlament 26. svibnja u diplomatsko-konzularnim predstavništima, dok pak oni koji posjeduju novu hrvatsku osobnu iskaznicu, a imaju prebivalište u BiH, mogu glasovati i bez prethodne registracije, piše Večernji list BiH.
Registracija se odnosila na osobe koje posjeduju putovnice, ali ne i novu hrvatsku osobnu. Zahtjev za aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači su trebali podnijeti najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u inozemstvu, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, na čijem će se području birač zateći na dan izbora.
Povećanje deset puta
Moguće je i da se birači čija je adresa prebivališta u BiH na dan izbora zateknu u RH. Morali su prethodno zatražiti da im se takvo što omogući. Postoji i posljednja opcija, odnosno da svi oni koji se čak nisu registrirali, ipak glasuju u bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP). No, za takvo što morat će od tijela državne uprave u Zagrebu zatražiti dopuštenje, odnosno potvrdu. Takve su se potvrde redovito izdavale uz lokacije gdje su se održavali izbori, a osiguravali bi ih predstavnici hrvatskih DKP-ova. Jedino na dan izbora neće moći glasovati oni pojedinci koji su, primjerice, prijavljeni na adresi u Hrvatskoj, a na dan izbora se zateknu u BiH, a nisu se prethodno prijavili za takvu mogućnost. Za razliku od izbora 2014. godine, kada je odziv u dijaspori, a napose u Bosni i Hercegovini, bio ekstremno nizak, na ovim izborima očekuje se bitno veći broj birača. Naime, prije pet godina tek je glasovalo oko 2769 birača, od čega je HDZ-ovu koaliciju poduprlo 85 posto ili 2361 birač. O temi europskih izbora nedavno su razgovarali i čelnici stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH. Gotovo sve stranke poduprijet će listu HDZ-a Hrvatske koja očekuje pet od 11 mandata u Europskome parlamentu. Pri tome je iznesena i prilično optimistična prognoza kako će na birališta izaći čak 25.000 birača, što je deset puta više nego što je bilo prije pet godina. Dodatni razlog za motiviranje ljudi da izađu na izbore za Europski parlament činjenica je da se na četvrtom mjestu liste vladajuće hrvatske stranke nalazi Željana Zovko. Ona je prije dvije i pol godine ušla u Europski parlament nakon što je vođenje Vlade preuzeo Andrej Plenković, a ministar vanjskih poslova postao Davor Ivo Stier.
Susret Merkel – Čović
Uloga Željane Zovko, suglasni su u HNS-u BiH, bila je iznimno značajna u ovoj europskoj instituciji. Iako ova institucija ne “kroji” politiku Europske unije, jer je tu najvažnije stajalište Europskoga vijeća, odnosno najvažnijih zemalja članica Unije, Zovko je govornicu Europskog parlamenta, ali i rad kroz brojne odbore, iskoristila za donošenje nekoliko rezolucija u kojima se poziva na izmjenu Ustava i jednakopravnu poziciju bh. Hrvata. 
Potporu HDZ-u Hrvatske dat će i njemačka kancelarka i šefica CDU-a Angela Merkel. Ona će sudjelovati na izbornoj konvenciji Europske pučke stranke (EPP) koja se u nedjelju održava u Zagrebu. Na tome skupu sudjelovat će i čelnik HNS-a BiH te HDZ-a BiH Dragan Čović. Kako se doznaje, uz sudjelovanje na konvenciji Čović će imati prigodu i za neformalni susret s njemačkom kancelarkom i najmoćnijom ženom svijeta.
Share.

About Author

Comments are closed.