Bosch: Katalonija će jednog dana biti neovisna, taj dan nije daleko

0

Katalonija će jednog dana biti neovisna, a taj dan nije daleko, izjavio je u srijedu vođa izaslanstva katalonske vlade i savjetnik za vanjske poslove Alfred Bosch.

Izaslanstvo katalonske vlade prvi puta boraviti u radnom posjetu Hrvatskoj, nakon što je ove godine ponovo otvorilo svoje predstavništvo od kuda pokriva jugoistočnu Europu. To je ujedno prvi posjet vlade Katalonije ovom dijelu Europe nakon što je u toj španjolskoj pokrajini u listopadu 2017. organiziran referendum o nezavisnosti od Španjolske, unatoč zabrani ustavnog suda.

“Jednog dana, a to nije tako daleko, imat ćemo svoju neovisnost (…) mi želimo dogovoreno, prihvaćeno izjašnjavanje”, rekao je Bosch predstavljajući program katalonske delegacije u jugoistočnoj Europi “European Dignity”.

Po njegovim riječima, katalonska vlada odlučno se zalaže za dogovorni referendum o nezavisnosti te najprosperitetnije španjolske pokrajine u kojoj se svake godine ostvari 19 posto španjolskog BDP-a i to žele postići “dijalogom i na miran, europski način”. Podsjetio je da je Katalonija prije sedam godina tražila fiskalnu neovisnost Katalonije, ali Madrid je to odlučno odbio. No, nastavio je, to je samo ojačalo težnje za potpunom neovisnošću.

“Prijedlog o fiskalnoj neovisnosti više nije na stolu. Nas sada zanima katalonska republika”, kazao je Bosch. Smatra da je jedino rješenje ovog “vrlo složenog pitanja” da se sjedne za stol i razgovara, što ne znači da se “odričemo svojih ideja”. Aktualna španjolska socijalistička vlada odbija referendum tvrdeći da su pozivi na neovisnost protivni zakonu i ustavu Španjolske, no Bosch smatra da “djelovati izvan okvira zakona ne znači da ste u krivu”.

Također tvrdi da španjolski ustav ne zabranjuje referendume te da Madrid jedino ne želi referendum o samoodređenju. Na pitanje što očekuje od Europske unije, nakon vrlo hladne reakcije Bruxellesa u listopadu 2017. kada je Europska komisija odbila posredovanje i stala na stranu Madrida, Bosch je kazao da očekuje da “Europa bude Europa slobode, demokracije. dijaloga i mira”.

“Na Europi je da se ponaša poput Europe”. U europskim prijestolnicama bi trebali poslušati naš glas i držati se moralnih načela”, rekao je Bosch. EU je dan nakon “krvave nedjelje” 2. listopada 2017. u Barceloni objavila da “prema Ustavu Španjolske, jučerašnje glasanje u Kataloniji nije bilo legalno.

“Za Europsku komisiju, ovo je unutarnja stvar Španjolske koja mora biti riješena u skladu s ustavnim poretkom Španjolske”, pročitao je tada glasnogovornik EK Margaritis Schinas unaprijed pripremljenu izjavu koja je predstavljala prvu službenu reakciju EU na nedjeljni krvavi referendum, koji je španjolska vlada pokušala spriječiti slanjem interventne policije na birališta.

Bosch Europi poručuje da bi trebala biti više zabrinuta zbog “španjolskog nacionalizma koji je ekspanzionistički, nije tolerantan i otvoren za dijalog”. Španjolsku vladu je pozvao da bude hrabra u donošenju “povijesne odluke”, no, kako je dodao, “nije optimističan”.

U veljači ove godine je katalonska vlada opet otvorila predstavništvo u Zagrebu, koje je bilo otvoreno u rujnu 2017. no nakon dva mjeseca i zatvoreno nakon što je Madrid bio privremeno preuzeo direktno upravljanje Katalonijom i njenim financijama. Katalonija iz ureda u Zagrebu namjerava uspostavljati odnose s Hrvatskom, Slovenijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.