Đukanović: Napraviljen dobar izbor proglašenjem neovisnosti Crne Gore

0

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u ponedjeljak je, dan uoči 13. obljetnice neovisnosti Crne Gore, poručio građanima te zemlje da se na osnovu konkretnih rezultata ostvarenih od obnove neovisnosti većina uvjerila da je prije 13 godina napravljen najbolji izbor.

-Ratnička zemlja slavne tisućugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime i svrstala se u red modernih europskih država. Postala je važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse i na pragu je punopravnog članstva u Europskoj uniji – poručio je Đukanović u čestitci povodom Dana neovisnosti.

Crnogorski predsjednik ocijenio je i da je njegova zemlja sve privlačnija investicijska i turistička destinacija te multietnička zajednica za primjer u širem okruženju. Sve to je, smatra Đukanović, preduvjet daljnjeg razvoja Crne Gore u skladu sa suvremenim europskim i svjetskim trendovima.

– Za novo doba trebaju nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sustav koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije. Inovacije stvaraju i ambijent za prevladavanje starih podjela i retrogradnog nasljeđa, u najboljem interesu današnjih i generacija koje dolaze – kazao je Đukanović

Crna Gora je na referendumu 21. svibnja 2006. obnovila neovisnost. Crnogorsku neovisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 posto izašlih glasača, dok je za ostanak zajedničke države Crne Gore i Srbije bilo 185.002 ili 44,5 posto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Europske unije. Taj zakon je predviđao većinu od 55 posto izašlih birača, da bi referendum o neovisnosti uspio, prenosi Hina.

( politika24/ Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.