Zelenskij prisegnuo za predsjednika Ukrajine

0

Bivši komičar i sadašnji predsjednik, Volodimir Zelenskij je u ponedjeljak prisegnuo za predsjednika Ukrajine, mjesec dana nakon uvjerljive pobjede na izborima nad tadašnjim šefom države Petrom Porošenkom.

aj najmlađi do sada ukrajinski predsjednik, 41-godišnjak, stigao je u parlament iz svog obližnjeg doma pješice, pozdravljajući okupljene građane.

Odlučio je odustati od uobičajenog protokola te se u parlament na svečanost prisege nije dovezao u motoriziranoj pratnji, već se prošetao parkom prepunim ljudi.

Uz četvoricu tjelohranitelja, zastao bi popričati s ljudima, a našao je vremena i za ‘selfie’ s jednim od prolaznika.

“Prisežem da ću štititi suverenost i neovisnost Ukrajine, bdjeti nad dobrobiti domovine i ukrajinskog naroda, braniti prava i slobode građana, poštivati ustav i zakone Ukrajine, obavljati svoje zadaće u interesu svih sugrađana i promicati ugled i moć Ukrajine u svijetu”, izgovorio je Zelenskij u parlamentu s rukom na ustavu zemlje, neovisne od 1991.

Novi ukrajinski predsjednik trebao bi se obratiti naciji govorom u kojem će vjerojatno detaljnije predstaviti smjernice svoje politike.

AFP podsjeća da je taj komičar i televizijska zvijezda prvenstveno pobijedio zbog razočaranosti birača politikom dotadašnjeg establišmenta, ali nije biračima ponudio neki detaljni program.

Zvijezda serijala “Sluga naroda”, sada već u trećoj sezoni, obećao je, međutim, da će nastaviti s proeuropskom agendom koju je započeo Porošenko. Također je kazao da želi poboljšati odnose s Rusijom.

“Nadam se da će novoizabrani predsjednik znati razlučiti između kinematografije i dužnosti i obveza prema zemlji”, kazala je zastupnica u parlamentu Maria Ionova.

Ukrajinski predsjednik ima velike ovlasti u području obrane, sigurnosne i vanjske politike, ali će trebati potporu parlamenta ukoliko želi provesti određene reforme.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.