Dalipagić: BiH poduzima mjere u cilju zaštite okoliša od zagađenja

0
Zamjenik ministra prometa i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je na Ministarskom okruglom stolu o prometu i klimatskim promjenama COP24 u Leipzigu, najvažnijoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama. Dalipagić je kazao da BiH stalno ulaže napore kako bi ispunila obveze iz međunarodnih sporazuma koji su na snazi, posebno obveze proistekle iz sporazuma i konvencija pod okriljem Ujedinjenih naroda.
Naveo je konkretne mjere koje će BiH pokušati poduzeti u narednom razdoblju u cilju zaštite okoliša od zagađenja nastalog utjecajem prometa, kao što su poticaji za korištenje vozila niske potrošnje i uvoz hibridnih i električnih vozila, te korištenje željezničkog umjesto cestovnog prometa.
Od 1. lipnja, podsjetio je, na snagu stupa emisijski standard EKO-5 za rabljena vozila koja se uvoze u BiH i EKO-6 za uvoz novih vozila. – Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je nedavno donijelo Ministarstvo prometa i veza pooštravaju se uvjeti za korištenje vozila koja prometuju u BiH, posebno mjere ispitivanja sastava i kvaliteta ispušnih plinova prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila – istaknuo je Dalipagić.
Rezultati ovakvih ispitivanja, dodao je, pratit će se kako bi znali stvarne učinke uvedenih mjera, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine.

( Fena )
Share.

About Author

Comments are closed.