U BiH oko 500 javnih poduzeća ne posluje dobro, duguju oko 8 milijardi KM

0
Izvješće Međunarodnog monetarnog fonda pokazuje da u Bosni i Hercegovini ima oko 500 javnih poduzeća koja zapošljavaju oko 80.000 radnika, te da i pored ogromne imovine s kojom raspolažu, ne doprinose dovoljno ekonomiji zemlje.
Stalni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi istaknuo je da financijsko stanje u tim tvrtkama nije dobro, da su dugovanja u tim javnim poduzećima oko osam milijardi KM te da je potrebno da funkcioniraju mnogo bolje. – Nemamo profitabilnost javnog sektora, imaju velika zaduženja i mnoga od njih ne uspjevaju izmiriti kratkoročne obveze. Taj sektor bi mogao funkcionirati mnogo bolje – rekao je Parodi novinarima u Banjoj Luci, gdje je prezentirano MMF-ovo izvješće o radu u državnim poduzećima – Rezultati i upravnjanje.
Istaknuo je i da se vlade ne ponašaju kao dobri vlasnici te da postoji mnogo toga što trebaju uraditi da unaprijede njihov rad. -Traži se veća razina javnosti rada i odgovornosti u javnom sektoru – kazao je stalni predstavnik MMF-a u BiH, ističući da se tijekom istraživanja pokazalo da ni same vlade nisu znale što je sve u njihovom vlasništvu.
Iz te financijske institucije preporučuju da javna poduzeća trebaju voditi stručnjaci, bez obzira na političku pripadnost. Prezentacija izvješća MMF-a održana je u organizaciji Udruženja “Misli dobro”.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.