Vijeće sigurnosti UN-a traži hitan prekid nasilja nad civilima u Sudanu

0
Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo nedavno nasilje u Sudanu i pozvalo na trenutni prekid nasilja nad civilima, u jeku izvještaja da su snage sigurnosti ubile desetke miroljubivih prosvjednika u ovom mjesecu.

U priopćenju objavljenom nakon sastanka u New Yorku, Vijeće je pozvalo sve političke aktere da nastave zajednički raditi na sporazumnom rješenju trenutne krize.

U priopćenju se naglašava značaj poštovanja ljudskih prava i osiguravanja potpune zaštite civila, kao i provođenja pravde i kažnjavanja odgovornih za kršenja ljudskih prava.

Članovi Vijeća pozdravili su objavu sudanskog Prelaznog vojnog vijeća da će incidenti biti istraženi.

Vijeće sigurnosti također je pozvalo generalnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da nastavi s podrškom regionalnim i međunarodnim naporima na organiziranju i provođenju nacionalnog tranzicijskog procesa.

Udruženje liječnika priopćilo je da su snage sigurnosti ubile stotinjak ljudi i ranile još petstotinjak tokom slamanja masovnih demonstracija u Khartoumu u ovom mjesecu, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je poginula 61 osoba.

Sudanski prosvjednici zahtijevaju da Prelazno vojno vijeće, koje je na vlasti od svrgavanja u vojnom udaru dugogodišnjeg čelnika Omara al-Bashira, preda vlast civilnoj vladi, prenosi dpa.

( politika24/ Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.