Kina poručuje da nitko ne želi rat u Omanskom zaljevu nakon napada na tankere

0

Nitko ne želi rat u Omanskom zaljevu, poručilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, pozvavši na dijalog te da sve strane budu suzdržane nakon napada na naftne tankere u tim vodama.

Sjedinjene Države optužile su Iran za napade u četvrtak koji su podigli cijene nafte i pojačali zabrinutost oko potencijalne vojne konfrontacije dviju države. Teheran odbacuje optužbe.

Kina je iznimno zabrinuta zbog rasta tenzija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

“Nitko ne želi rat u Zaljevu. To nije ni u čijem interesu”, kazao je Geng tijekom redovitog obraćanja novinarima u Pekingu, dodavši kako se Kina nada da će dvije strane dijalogom uspjeti riješiti svoje nesuglasice.

“Nadamo se da će sve strane ostati mirne i suzdržane i izbjeći da tenzije dodatno eskaliraju, te da će zajedno štititi sigurnost navigacije u relevantnim vodama i mir i stabilnost”.

Kina će nastaviti štititi svoju energetsku sigurnost i prava svojih tvrtki, dodao je.

Ministarstvo je ranije citiralo predsjednika Xija Jinpinga koji je iranskom kolegi Hasanu Ruhaniju na marginama summita u Kirgistanu rekao da će Kina nastaviti postojano razvijati odnose s Iranom, neovisno o međunarodnoj situaciji.

“Kina je oduvijek gledala na iransko-kineske odnose iz strateške i dugotrajne perspektive”, parafraziralo je ministarstvo Xija, ne osvrnuvši se izravno na tenzije u Zaljevu.

Kina i Iran njeguju bliske energetske odnose, a Peking je ljut zbog američkih prijetnji državama i tvrtkama koje krše američke sankcije uvozom iranske nafte.

Kina, veliki uvoznik nafte, ima bliske odnose i sa Saudijskom Arabijom, iranskim rivalom u regiji.

Još uvijek nije jasan uzrok eksplozija na dva tankera, norveškom Front Altairu i japanskom Kokuki Courageousu. Napad na japanski tanker dogodio se u vrijeme posjeta premijera te države Shinza Abea Teheranu.

Britanci vjeruju SAD-u

Norveška ističe kako je “prerano” za zaključak tko je odgovoran za napad na dva tankera u Omanskom zaljevu, od kojih je jedan norveški, nakon što je SAD za te eksplozije u četvrtak optužio Iran, piše agencija dpa, dok britanski ministar vanjskih poslova ističe kako “nema razloga ne vjerovati” Washingtonu.

“Prerano je za zaključke o tome tko je odgovoran a veoma sam zabrinuta zbog situacije u toj regiji”, rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide za norvešku javnu televiziju NRK.

Upozorila je kako je potrebno “jako malo” da situacija eskalira, prenosi dpa.

Jedan od brodova pogođenih u četvrtak je norveški tanker Front Altair. Soreide je dodala kako je norveška pomorska agencija pozvala norveške brodove u regiji da pojačaju svoje sigurnosne mjere.

Američko Središnje zapovjedništvo u četvrtak je objavilo videozapis za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera, prenosi Reuters. Iran odbacuje te optužbe.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u petak je rekao kako nema razloga sumnjati u američku procjenu da je Iran odgovoran za te napade.

“Donijet ćemo svoju neovisnu procjenu, imamo proceduru za to, no nemamo razloga ne vjerovati američkoj procjeni. Naš je instinkt vjerovati im jer su naši najbližiti saveznici”, rekao je britanski ministar za BBC radio, prenosi Reuters.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.