Đukanović: Regija neće biti stabilna bez integracija

0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas da regija bez integracije nikada neće biti stabilna i ne može dostići potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Đukanović, koji je, na poziv ambasadora Rumunjske Ferdinanda Nagija, bio gost na radnom ručku ambasadora država članica EU akreditiranih  u Crnoj Gori, istakao je značaj tajminga sastanka u kontekstu jučer usvojenih zaključaka Vijeća za opće poslove, nedavno održanih izbora za Europski parlament i objavljenog izvještaja o napretku zemalja regije, kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema regiji.

On je ocijenio da su zaključci Savjeta ispod onoga što su bila očekivanja zapadnog Balkana, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regije i Europe i ekonomskog i demokratskog razvoja da je postignut viši nivo kompromisa.

“Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u suglasju sa onim kako ga mi iz regije vidimo, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina pokazala evidentan napredak, jasnu strategiju i kontinuirano rastuće kapacitete koji garantiraju da će ta strategija biti realizirana, priopćeno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

Đukanović je zahvalio Rumunjskoj za posvećen odnos bilateralnoj suradnji i evropskoj perspektivi regije tokom uspješnog predsjedavanja EU.

On je zahvalio i svim amabasadorima zemalja EU za nedvosmislen doprinos usvajanju europskih standarda i sistema vrijednosti u Crnoj Gori na njenom putu integracije.

( politika24 / Srna )

Share.

About Author

Comments are closed.