Švedski tužitelji neće uložiti žalbu na odbijanje zahtjeva za pritvor Assangea

0

Švedsko tužiteljstvo objavilo je u četvrtak da neće uložiti žalbu na sudsku presudu kojom se odbija službeni zahtjev da se utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange stavi u pritvor za vrijeme trajanja istrage zbog silovanja.

Assange, državljanin Australije, trenutno je u britanskom zatvoru gdje odslužuje 50-tjednu kaznu zbog kršenja uvjeta jamčevine, nakon što je sedam godina proveo u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj na ispitivanje o navodnom silovanju. Assange tu optužbu odbacuje.

Švedska želi ispitati Assangea zbog optužbi iz 2010., no ne može zatražiti njegovo izručenje od Britanije bez odluke o pritvoru i europskog uhidbenog naloga.

“Sada je zadatak pronaći dokaze u istrazi kroz održavanje nekoliko dodatnih razgovora”, rekla je Eva Mari Persson, zamjenica javnog tužitelja.

Okružni sud u Uppsali rekao je 3. lipnja kako se istraga može nastaviti bez Assangeova pritvora.

Zastara za slučaj silovanja treba nastupiti u kolovozu 2020., pa tužitelj mora iznijeti optužbe prije tog datuma.

Američke vlasti su protiv 47-godišnjeg Assangea podigle 18 optužnica, uključujući hakiranje računala američke vlade i kršenje zakona o špijunaži.

Ukoliko bude osuđen, može provesti više desetljeća u zatvoru.

Ukoliko se suđenje održi u Švedskoj, prijeti mu do četiri godine zatvora.

Britanski ministar unutarnjih poslova donosi konačnu odluku o tome hoće li Assange biti izručen Švedskoj, ukoliko to formalno zatraži, ili Sjedinjenim Državama ili neće biti izručen ni u jednu zemlju.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.