SAD spreman na razgovore: ‘Iran samo treba ući kroz ta otvorena vrata’

0

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton je, govoreći nakon što je SAD uveo nove sankcije protiv iranskih dužnosnika, rekao kako je Washington i dalje spreman na razgovore s Teheranom, a iranski predsjednik ga je optužio da laže.

“Predsjednik je ostavio vrata otvorena za prave pregovore o potpunoj i provjerljivoj eliminaciji iranskog nuklearnog programa, njegovog sustava balističkih raketa, podrške međunarodnom terorizmu i ostalog zloćudnog ponašanja diljem svijeta”, kazao je Bolton u Jeruzalemu.

“Sve što Iran treba napraviti jest ući kroz ta otvorena vrata”, dodao je.

SAD se u svibnju prošle godine povukao iz sporazuma iz 2015. između svjetskih sila i Irana kojem je cilj bio zaustavljanje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. Teheran odbacuje optužbe da razvija nuklearno naoružanje.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika, kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta.

Washington je najavio da će ovaj tjedan uvesti i sankcije nad iranskim ministrom vanjskih poslova, pišu američki mediji. Sam Mohamad Džavad Zarif je zbog toga naglasio kako SAD, odnosno “B tim” suradnika predsjednika Trumpa, poput Johna Boltona, “mrze diplomaciju i žedni su rata”.

“U isto vrijeme dok pozivate na pregovore sankcionirate ministra vanjskih poslova! Jasno je da lažete”, poručio je u ponedjeljak Amerikancima iranski predsjednik Hasan Rouhani, prenosi agencija France Presse.

Rouhani je naglasio i kako američke sankcije protiv Hamneija neće imati utjecaja jer on nema nikakve imovine u inozemstvu.

“Djelovanje Bijele kuće pokazuje da je mentalno retardirano”, zaključio je iranski predsjednik.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.