Ministri unutarnjih poslova Slovenija i Italije razgovarali o migracijama

0

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u petak je telefonski o pitanju migracija razgovarao s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem, za vrijeme njegova posjeta Trstu, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Tema razgovora bile su migracije i jačanje suradnje dviju država na tom području, pri čemu su obojica ministara pozdravili početak djelovanja mješovitih policijskih patrola na slovensko-talijanskoj granici.

Poklukar je uz to spomenuo da mješovite ophodnje na granici nisu prvi slučaj suradnje dviju država na obuzdavanju ilegalnih migracija i da je slovenski patrolni brod Triglav 2013. godine bio uključen u operaciju Mare Nostrum u sredozemnim i talijanskim vodama, radi spašavanja izbjeglica, te da je Slovenija primila više izbjeglica iz Italije u sklopu njihove relokacije po europskim državama.

Slovenski je ministar uz to Salviniju kazao da Slovenija učinkovito štiti svoju državnu granicu s Hrvatskom i ima situaciju glede ilegalnih prijelaza “pod kontrolom”, te naglasio da daljnje aktivnosti treba usmjeriti na “cjelovitu zapadnobalkansku rutu”, na primjer pojačanim radom Frontexa na zapadnom Balkanu.

Bilo je u tom smislu riječi i o mogućnostima bilateralne slovensko-talijanske suradnje u budućnosti, ali i njihove suradnje “s ostalim državama u regiji”, navodi se u priopćenju slovenskog MUP-a.

Slovenski mediji uz to prenose da je Salvini izrazio interes da se u smislu obuzdavanja migrantskog toka prema Italiji uključi i Hrvatska, te da će se u tom smislu razgovarati u troje na idućem sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a 18. ovog mjeseca.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.