Mogherini i Hahn pozvali da prestane nijekanje karaktera zločina u Srebrenici

0

Visoki dužnosnici Europske unije i Vijeća Europe u četvrtak su iskazali poštovanje žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice istaknuvši kako je nužno očuvati sjećanje na sve nedužno ubijene, ali i prestati nijekati sudski utvrđene činjenice o naravi tog zločina kojega su 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn oglasili su se zajedničkom izjavom u kojoj su naveli kako tragedija Srebrenice i dalje progoni čovječanstvo unatoč činjenici da je od tada proteklo gotovo četvrt stoljeća.

“Ova tragedija nas još uvijek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost uvijek se sjećati Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u suvremenoj europskoj povijesti”, stoji u izjavi.

Mogherini i Hahn dodali su kako zbog svega što se dogodilo u Srebrenici EU ima posebnu odgovornost prema BiH u kojoj treba neprestano raditi na učvršćenju mira i osiguranju stabilnosti za sve ljude koji žive u toj zemlji.

Upozorili su i kako se mora prestati s nijekanjem zločina, a sve počinitelje mora se privesti pravdi.

“Moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevladati nasljeđe prošlosti. Nema mjesta zapaljivoj retorici, nijekanju, revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca. Pokušaji revizije povijesti u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi”, napisali su Mogherini i Hahn.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.