Von der Leyen rekla da je spremna Londonu dati više vremena

0

Ursula von der Leyen, koju su čelnici zemalja članica predložili za novu predsjednicu Europske komisije, rekla je u srijedu da je spremna dati više vremena Velikoj Britaniji za izlazak iz EU, ukoliko to London zatraži.

“Ako Velikoj Britaniji treba više vremena, slažem se da joj ga damo. Brexit bez dogovora bi bio katastrofalan”, rekla je u odgovoru jednoj britanskoj zastupnici tijekom saslušanja pred skupinom Zelenih, koji su se u naknadnom glasanju izjasnili protiv njezine kandidature

Zahtjev mora podnijeti britanska vlada i odluka šefova država i vlada 27 članica EU mora biti jednoglasna.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbija ponovo odgoditi britanski izlazak predviđen za 31. listopada.

Ursula von der Leyen trebala bi zamijeniti Jean-Claudea Junckera na mjestu predsjednika Europske komisije 1. studenoga, ali treba dobiti većinu od 374 glasova tijekom izglasavanja u Europskom parlamentu da bi bila potvrđena. Glasanje će se održati sljedećeg tjedna u Strasbourgu.

Von der Leyen je tijekom saslušanja političkih skupina izrazila želju da Velika Britanija ostane u EU, ali je branila sporazum o razlazu koji je zaključen između 27 članica EU-A i Therese May, a koji je tri puta odbacio britanski parlament.

EP i 27-orica kategorički odbijaju ponovo pregovarati o razlazu.

“Brexit nije kraj već početak novog odnosa”, inzistirala je. “Ključan je za dobru suradnju”, dodala je.

Unatoč odbijanju Zelenih, von der Leyen još uvijek može drugi tjedan dobiti potporu Parlamenta, ali će se više morati osloniti na nacionaliste u istočnoj Europi kojima se sviđa njezin strog stav prema Rusiji, ocjenjuje Reuters.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.