Probijen tunel Žaba kod Neuma

0

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, danas je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara. Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 maraka s PDV-om. Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u listopadu prošle godine. – Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u svibnju kompletni radovi na tunelu biti završeni – kazao je on.

Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom natječaju Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar. Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru – Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako je riječ o prirodnoj prepreci između Neuma i Stoca, odnosno između Jadranske obale i ostatka FBiH. – Ovo je vrlo značajan pothvat i nadam se da će se u naredne dvije godine ostvariti taj san koji sanjamo od Austrougarske, tj. da istupimo neumskom zaljevu slobodno i bez graničnih prijelaza – izjavio je nakon obilaska tunela premijer Novalić.

Ministar prometa i komunikacija F BiH Denis Lasić, ističući značaj projekta, odnosno dugo najavljivane ceste Neum-Stolac, pojasnio je da projekt ide znatno bržom dinamikom, tri mjeseca prije predviđenog. – To samo još jednom pokazuje ozbiljnost rada te se zahvaljujem svim ljudima na terenu koji su najviše doprinijeli ovom projektu – poručio je federalni ministar. Načelnik Neuma Živko Matuško istaknuo je kako će cesta olakšati i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj toga kraja. Inače, potpisan je ugovor i za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi dužine 8,7 km.

Posao vrijedan 17 milijuna maraka, a dobio ga je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak te dionice je 16 mjeseci. Osim toga raspisan je i tender za izgradnju dionice Broćanac- Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu, a rok za dostavljanje ponuda je 25. srpnja. Federalna vlada je za gradnju ceste Neum – Stolac, koja je dio programa gradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, izdvojila 40 milijuna eura.

( Fena )

Share.

About Author

Comments are closed.