Nacrt Izbornog zakona na stolu do kraja godine: Komšić van pregovora

0

Iako su postojale naznake kako će proces formiranja vlasti na državnoj razini biti završen krajem lipnja kao uvertira u uspostavu federalne vlasti koji slijedi na jesen, posljednjih dana postaje očito da će razdoblje jeseni sve do kraja godine unijeti novi ritam kada je u pitanju vertikalna konstrukcija razina vlasti.

Osobito su zanimljiva kretanja na federalnoj razini koja su zbog komplikacija između SDA i SNSD ipak ostala u sjeni, no da postoje naznake „tihih“ pregovora pokazao je posljednji sastanak predsjednika SDA Bakira Izebegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića gdje je pored razgovora o formiranju Vijeća ministara i ubrzavanju pregovora na državnoj razini, jedna od ključnih tema bila federalna razina.

Da je stvar na temu Federacije ipak ozbiljnija nego što bi se moglo na prvu zaključiti, moglo se i vidjeti nakon izjava dvaju predsjednika gdje je istaknuto kako su premijer Novalić i dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija Milićević, koji su također nazočili sastanku stranačkih predsjednika, dobili zadatak izrade programske agende za mandat sljedeće Vlade FBiH.

Informacije koje se posljednjih dana intenzivno spominju i pitanje Izbornog zakona koje je Hrvatski narodni sabor već istaknuo kao ključnu odrednicu svih budućih pregovora. Spominje se upravo da će u sastav programa rada buduće Vlade FBiH biti uključen i nacrt Izbornog zakona koji treba konačno otkočiti izbore u Gradu Mostaru te riješiti pitanje Doma naroda i način izbora članova Predsjedništva. Posljednje izjave Izetbegovića koji sve više spominje Travanjski paket kao model koji je njemu osobno bio prihvatljiv naslućuju da će Bošnjaci morati progutati knedlu, koja sama po sebi uopće ne treba biti tako percipirana.

Upravo je na posljednjem sastanku dogovoreno da zbog konkretne realizacije ne smiju biti dopušteni bilo kakvi pokušaji unutarnjih opstrukcija, prije svega unutar bošnjačke reprezentacije. Tu se prvenstveno misli na Željka Komšića i DF-ovce koji su dosad služili za spikere bošnjačkog nacionalizma, a osobito se takvo što vidjelo na pokušaju pokretanja tužbe protiv Republike Hrvatske zbog Pelješkog mosta.

Dogovoreno je da će upravo SDA i HDZ BiH bez medijske pompe ugraditi nacrt Izbornog zakona kako bi manipulacije bile svedene na minimum te kako DF uopće neće biti dio pregovora federalnog paketa vlasti. Svjestan je i Izetbegović da će Komšić pokušati kroz tu temu „naplatiti“ svoju poslušnost, unatoč tome što je stranačka mašinerija SDA i dovela Komšića u Predsjedništvo BiH.

Izmjene Izbornog zakona za koje su zalažu iz Hrvatskog narodnog sabora, moraju omogućiti jednak tretman svim građanima u tijelima koja su u funkciji građanske političke reprezentacije, a konstitutivnim narodima punu reprezentativnost u tijelima u funkciji kolektivnog predstavljanja: Predsjedništvo BiH, Domovi naroda i Vijeće ministara, te u svim tijelima na svim razinama koja sudjeluju u njihovu konstituiranju.

Provedba odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog predstavljanja nije isto što i provedba konstitutivnosti, ali je važan iskorak k uspostavi pravednog i stabilnog društvenog poretka koji može realizirati pretpostavke za ubrzanje procesa pristupanja članstvu u EU-u.

Upravo kroz izmjene Izbornog zakona i omogućavanje legitimnosti prema preporukama Europske komisije ali i rezolucije Europskog parlamenta, Komšić će de facto postati politički „višak“ i svrha samome sebi.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.