Iranski ministar Zarif iznenadno došao u Biarritz gdje se održava summit G7

0

Iranski ministar vanjskih poslova u nedjelju je sletio u francusko odmaralište u Biarritzu u kojemu se održava summit skupine G7, neočekivani događaj na skupu kojega već muči neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa zapadnima saveznicima po brojnim pitanjima, uključujući Iran.

Mohammad Javad Zarif održao je sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.

Također je rekao i da trenutno nema planova za sastanak Zarifa s članovima izaslanstva predsjednika Trumpa u mjestu održavanja summita, u gradu Biarritzu na jugozapadu Francuske.

“U znak dobre volje i korak naprijed prema otvaranju pregovora, odgovorili smo na prijedlog Francuske. Želimo izvoz nafte od 700 tisuća barela po danu plaćenih novcem, a to je samo početak. Izvoz bi trebao doseći 1,5 milijuna barela”, rekao je visoki iranski dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman.

Drugi dužnosnik rekao je da se o “iranskom programu balističkih projektila ne može i neće pregovarati. To smo naglasili vrlo jasno i otvoreno.”

Dužnosnici nisu detaljno opisali francuski prijedlog, a francuski dužnosnici nisu bili u mogućnosti komentirati.

Iranski diplomat rekao je da Iran također odbacuje bilo kakve razgovore o njihovom “pravu na obogaćivanje urana, svog domaćeg nuklearnog goriva, a zauzvrat će se potpuno posvetiti obvezama nuklearnog sporazuma iz 2015.”.

Izvori iz naftne industrije rekli su Reuters da je iranski izvoz nafte u srpnju pao na 100 tisuća barela po danu zbog sankcija SAD-a koje je Trump uveo nakon što prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.

“Nema sastanka s Amerikancima u Biarritzu”, poručila je na Twitteru glasnogovornica iranske misije pri UN-u, Alireza Miryousefi.

Trump je, kada su ga upitali o dolasku Zarifa u Biarritz, koji je zbog summita skupine G7 zatvoren od subote do ponedjeljka, rekao kako “nema komentara”.

Europski čelnici nastojali su ublažiti sve veće sukobe između Irana i Sjedinjenih Država otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.