INTERVJU: Mario Karamatić: Od hrvatskog kanala nećemo nikada odustati

0

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz kluba Hrvatskog naroda i predsjednik HSS BiH Mario Karamatić u intervjuu za naš portal politika24.net govori o procesu uspostave kanala na hrvatskom jeziku, otkriva koji su slijedeći koraci, prijedlogu o uspostavi tri kanala na tri jezika koji je sam inicirao, te o radu i značaju osnivanja Naše tv koja je počela s emitiranjem 14. ožujka.

www.politika24.net: Možete li nam ukratko objasniti u kojoj fazi se nalazi proces uspostave kanala na hrvatskom jeziku i koji su slijedeći koraci?

Trenutačno se prijedlog Zakona Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koji definira uspostavu tri kanala na tri jezika, tri konstitutivna naroda u BiH, a sukladno Zaključcima Doma naroda Parlamentarne skupštine, koje sam osobno inicirao, nalazi na Javnoj raspravi, a nakon toga ide u Vijeće ministara na potvrđivanje. Iskreno, nisam optimista oko sudbine ovoga Zakona u Vijeću ministara i očekujem kako će ga članovi iz reda bošnjačkog naroda opstruirati.

www.politika24.net: Vaša inicijativa je uspostava 3 kanala na 3 jezika. Kako je to tehnički zamišljeno i hoće li prema Vašem mišljenju politički predstavnici Bošnjaka konačno prestati blokirati uspostavu kanala na hrvatskom jeziku čije osnivanje je ključno za kulturni identitet Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini?

Tehnički, a i po prijedlogu Zakona bi program kreirala i proizvodila tri regionalna centra. Ti centri bi bili smješteni u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Naravno, program na hrvatskom jeziku bi se kreirao i uređivao iz centra u Mostaru. Što se tiče blokade od strane političkih predstavnika Bošnjaka ona je u jednom trenutku bila prevaziđena, ali onda su se javili povampireni duhovi sarajevske čaršije i SDA je sukladno dobrom starom običaju promijenila stav, te su danas protiv rješenja koje su do jučer podržavali. Ono što meni osobno smeta je kako može biti moguće da je nekome interes da onaj drugi nešto nema. S druge strane, takav stav bošnjačkih političara Hrvatima šalje više nego jasnu poruku kako nas vide i kako zamišljaju jednakopravnost.

www.politika24.net: U kojoj mjeri rezolucija Europskog parlamenta koja između ostalog traži uspostavu kanala na hrvatskom jeziku u BiH može pomoći i može li se Rezolucijom ubrzati proces uspostave kanala?

Rezolucija Europskog parlamenta je obvezujuća za sve države članice, kao i za sve države koje apliciraju za članstvo u EU. To je ono što je činjenica. Činjenica je na žalost i to da bošnjački predstavnici ulažu ogromnu energiju u uvjeravanje samih sebe kako to što piše u Rezoluciji tamo ne piše. Kada bi samo dio te energije uložili u rješavanje životnih problema ova zemlja bi bila vrlo ugodno mjesto za život.

www.politika24.net: Pratite li rad Naše tv i može li ona bar donekle nadomjestiti prazan televizijski prostor Hrvata u BiH do uspostave kanala na hrvatskom jeziku?

Naravno da pratim onoliko koliko stignem i moram reći kako je uistinu osvježenje na TV­-u vidjeti i pozitivne priče iz krajeva gdje su Hrvati u većini. Godinama se hrvatski krajevi, a navlastito Hercegovina, preko javnih TV servisa prikazuje kao leglo fašizma i kriminala a Naša tv zorno pokazuje da to ni izbliza nije tako. Sada su konačno hrvatski krajevi Hercegovine, zahvaljujući Našoj tv, prikazani onako kako i zaslužuju, a zahvaljujući TV Kiss i hrvatski predjeli Središnje Bosne su medijski dobro pokriveni, te iz današnje perspektive to izgleda i jeste puno bolje nego prije godinu­dvije.

Što se tiče uspostave hrvatskog kanala u sklopu Javnog RTV servisa od njega naravno nećemo nikada odustati, a ukoliko u tomu ne uspijemo ne mogu pronaći niti jedan logičan razlog da bilo koji politički predstavnik Hrvata podrži postojanje istoga u ovom obliku kakav je sada. To bi jednostavno bio čin izdaje svoga naroda. Bez i hrvatskih ruku u Vijeću ministara i Parlamentima Javni RTVservis ne može egzistirati a mi nemamo nikakvog razloga da ga u ovom obliku podržavamo. Mislim kako je to sve jasnije i jasnije svima u ovoj zemlji.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.