INTERVJU: Ante Vujnović: Očekujemo 5000 posjetitelja na “Stolačkoj tarči”, živimo za dan kada će se stolačka “Radimlja” naći na UNESCO listi

0

Javna ustanova Radimlja Stolac i Općina Stolac 13. i 14. svibnja organiziraju drugi srednjovjekovni sajam ”Stolačka tarča” na starom Vidoškom gradu iznad Stoca. Ovo je prva manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini, koja je prošle godine privukla veliki broj domaćih i stranih posjetitelja u Stolac. Tim povodom naš  prijateljski portal politika24.net donosi intervju s s organizatorom Stolačke tarče i ravnateljem J.U. Radimlja Antom Vujnovićem.

www.politika24.net: Prošlogodišnji prvi po redu srednjovjekovni sajam ”Stolačka tarča” je privukao veliki broj domaćih i stranih posjetitelja u Stolac. Kako teku pripreme za nadolazeći drugi sajam „Stolačka Tarča“, što posjetitelji mogu očekivati ove godine, hoće li biti nekih novih sadržaja?

Ovogodišnja Stolačka tarča imat će puno više zanimljivih sadržaja, aktivnosti i interakcije s posjetiteljima. Broj viteških družina koje dolaze na ovogodišnju Tarču je povećan, tako da bismo trebali imati oko 80 kostimiranih vitezova i viteškinja. Program je cjelodnevan, naročito u subotu, jer u petak će biti samo u večernjim satima uvodni dio i druženje s vitezovima kao i afterparty za sve prisutne. Srednjovjekovni sajam Stolačku tarču će ove
godine svečano otvoriti Federalna ministrica kulture i športa gđa Zora Dujmović, a očekivamo i visoko izaslanstvo Vlade HNŽ, kao i posjetu ministara s viših razina vlasti. Sadržajno je planirano da se svako pola sata održava neka radionica, predavanje ili degustacija. Posjetitelji će moći vidjeti i sudjelovati u radionicama streličarstva, mačevanja, čarobnjaštva, srednjovjekovnim plesovima. U večernjim satima je planiran glavni događaj dana, Osvajanje stolačke Vidoške tvrđave u trajanju o sat vremena. Nakon toga sve bi se trebalo završiti vatrenom izvedom Aureusa Unicornisa i vatrometom.
Naravno, svi posjetitelji će moći ući u svaki viteški tabor, okušati se u svim radionicama i naučiti o viteštvu i načinu života u srednjem vijeku.

www.politika24.net: Koliko traju pripreme i tko vam sve pomaže u realizaciji ovako zahtjevnog projekta?

Za jedan ovakav srednjovjekovni sajam pripreme traju čitavu godinu. No, kao i svugdje one se intenziviraju zadnja tri mjeseca. Osim Javne ustanove Radimlja, u projekt su uključeni svi Vitezovi hercega Stjepana Kosače kao i Općina Stolac. Postoji toliko detalja koji se moraju pripremiti kako bi sve bilo spremno za Tarču jer ove godine očekivamo oko 5000 posjetitelja u ova dva dana što je zaista ogroman broj ljudi.

www.politika24.net: Koliko ova manifestacija može pomoći u privlačenju turista u Stolac, pa i cijelu Hercegovinu?

Puno. Mi smo lani direktno u Stolac privukli preko 3000 ljudi zahvaljujući Stolačkoj Tarči i svi oni su čitav dan proveli u Stolac i na Starom gradu Vidoškom. Osim lokalnih posjetitelja, tu su bili i naši dragi gosti iz Slovenije, Francuske, Ruminjske, Nizozemske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore.
Za ovu godinu već imamo najavljenih dosta autobusa, studentskih posjeta iz Sarajeva, Mostara, Zadra i Dubrovnika, kao i učeničkih posjeta iz Mostara i Livna. Nadamo se kako će ova manifestacija prerasti granice Bosne i Hercegovine i biti podržana od strane viših razina vlasti, posebno turističkog i kulturnog sektora.

www.politika24.net: Stolačka nekropola stećaka “Radimlja”; jedna je od 30 nominiranih u okviru zajedničkog projekta četiriju zemalja za upis na Listu svjetske baštine UNESCO. Hoće li Radimlja uspjeti postati dio velike UNESCO obitelji, jesu li ispunjeni svi potrebni uvjeti i što bi to u konačnici značilo za Hercegovinu?

Mi se zaista nadamo kako hoće, živimo i spremamo se za taj dan. Što se tiče uvjeta, oni su u potpunosti ispunjeni kada je lokalna zajednica u pitanju i javna ustanova Radimlja koja se o tome skrbi. Vi znate što je Unesco donio Starom mostu u Mostaru i Višegradu, tako da ne vidimo razlog da se to i kod nas ne dogodi. Očekivamo porast broja turista u Stocu ali i Hercegovini, te se nadamo kako će i privatni sektor popratiti sve ono što mi radimo na promociji i očuvanju kulturne baštine naše općine ali i Hercegovine i početi i nastaviti ulagati u ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Share.

About Author

Comments are closed.