INTERVJU: Suzana Pehar Bošnjak nova nada Brotnja: Vratila sam se svojim korijenima

0

Suzana Pehar Bošnjak, 30­ -godišnja diplomirana novinarka iz Čitluka, majka i žena koja trenutačno radi u struci, u intervjuu za naš portal politika24.net govori o svom političkom angažmanu u lokalnoj politici ( kandidatkinja HDZ BiH za vijećnicu u Općinskom vijeću Čitluk ) kao dio mlade snage koja će, ukoliko osvoji povjerenje birača, raditi za bolji i prosperitetniji život Čitluka i cijelog Brotnja.

Iako te šira hercegovačka javnost poznaje kao uspješnu voditeljicu i novinarku , možeš li nam se kratko predstaviti?

Rođena sam u Čapljini 1986. godine, gdje sam završila Osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomu magistrice novinarstva ( smjer komunikologija i odnosi s javnošću ) stekla sam 2010. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pohađala sam Političku školu vijeća Europe 2009. godine. Pripravnički rad u Općini Čapljina odradila sam 2011. Iste godine sam se udala za svog supruga Vjekoslava, imamo dva prekrasna i razigrana dječaka. I od tada živim u Čitluku. Moje djevojačko prezime je Pehar, za one koji ne znaju. Moja obitelj upravo potječe od loze Pehara iz mjesta Gradnići u Općini Čitluk. Tako da slobodno mogu reći kako sam se vratila svojim korijenima, koji su ovaj kraj napustili prije više od sto godina. Trenutačno radim u privatnoj medijskoj kući u Mostaru.

Žena, majka, uspješna tv novinarka, a sada i kandidatkinja za vijećnicu. Kako sve to uspijevaš spojiti u jedno, kako bi svaki dio tvog života bio ispunjen i ostvaren?

Prije svega, majka sam i to je, mogu slobodno reći, najljepši posao na svijetu. Takvo bogatstvo je neprocjenjivo. Kao žena, majka, supruga svemu prilazim s oprezom, detaljno i razborito. Tip sam osobe koja puno stvari planira unaprijed, a za svaki novi izazov se detaljno pripremam. Najvažnije je pametno rasporediti svoje vrijeme, ali poslovne obveze ne nositi kući, koliko je moguće. Kao novinarka moram biti infomirana i dostupna 24 sata na dan, ali uz pomoć obitelji obveze se nekako rasporede. Uvijek sam se nalazila na zamišljenoj granici između novinarstva i politike, a težila sam i jednom i drugom. Etika nas uči kako ne smijemo miješati kruške i jabuke, ali moja želja da ujedno radim za opće dobro, ukazujem na društvene nedostatke i pogreške samo se dodatno isprofilirala u politici. Mogu sve što hoću.

Jesu li, prema tvom mišljenju, žene dovoljno zastupljene u politici?

Otkako je zakonom utvrđeno da 40 posto kandidata na listi moraju biti žene, na dobrom smo putu za ”prosvjetljenjem” našeg društva. Na putu koji vodi do 50 posto, jer ne postoji nijedan dobar razlog, navod, činjenicu zbog kojih bi muškarci imali više privilegije u politici od žena. Mogu reći kako se u našoj političkoj zajednici, iz godine u godinu, osjeća veliki napredak na tom planu. Sposobna i svestrana žena, istovremeno će obavljati ulogu majke, žene, supruge, tetke, domaćice, spremačice.. i to sve u jednom danu! Mi smo spoj razboritosti, ljepote, gracioznosti i snage, katkad spoj nespojivog, i kao takve nema zanimanja kojeg ne možemo raditi i u što se ne možemo upustiti. Praktične žene. Organizirano, promišljeno i produktivno svaki svoj zadatak privest ćemo kraju, a još ćemo stić i popit kavu s prijateljicama. Pitate se kako? E, to vam ne mogu otkriti.

Zašto si se odlučila kandidirati za vijećnicu u Općinskom vijeću Čitluk?

Kandidatura je novi izazov u mom životu koji sam odlučila prihvatiti, jer smatram kako je vrijeme za nešto novo. Politikom sam se počela baviti prije 6 godina. Prije svega, ne slažem se s predrasudom kako se politikom mogu baviti samo nečasni ljudi. Moja misija upravo je pokazati kako još uvijek ima dobrih ljudi koji će, preko vlastitih leđa, raditi za bolje sutra svoje zajednice i svog naroda. Nisam heroj, sumnjam da ću ikad i biti, ali moj glas pripada malom čovjeku.

Ukoliko postaneš vijećnica, što će biti tvoji prioriteti u tvom radu?

Prije svega, borit ću se za pravdu i jednakost svih članova šire društvene zajednice. Kada uz vas stoji jaka politička stranka koja ima snage djelovati na svim razinama vlasti, možete očekivati promjene na bolje. Živimo u društvu u kojem neobrazovani pojedinci bez kapaciteta ”filuju” ljude oko sebe i stvaraju lažnu sliku stvarnosti, ističući sebe kao spasitelje koji će ”narod povesti u slobodu, izbaviti iz roblja, spasiti ih straha” i sl. Upravo oni utjeruju strah u kosti našim ljudima, mladima, te često iskorištavaju njihovu nedovoljnu informiranost, njihove probleme..

Kao majka, borim se za budućnost svoje djece, za njihovo dobro i sigurnost, za kvalitetno obrazovanje, i odgoj, za zdravstvenu zaštitu i, na kraju krajeva, za bezbrižnu igru u parku i šetnju po gradu. Razumijem sve naše majke i njihove probleme. Kao dio mladeži, dio zajednice žena Brotnja, svjesna sam i njihovog položaja u današnjem društvu i razumijem njihove potrebe. Kao osoba koja je godine provela na zavodu za zapošljavanje, jer je moja profesija slabo tražena, a još slabije plaćena, shvaćam što zaposlenje predstavlja mladim ljudima. Našim mladima treba dati mogućnost obavljanja pripravničkog rada, kako u državnim, tako i privatnim poduzećima. Upravo je to korak koji im može pomoći u daljnjem zaposlenju. Naše društvo hitno treba novu snagu, mlade ljude koji žele raditi i izgraditi temelje za bolje sutra naše djece. Zato je jako bitno da svatko stariji od 18 izađe na izbore i ispuni svoju građansku dužnost, prema svojoj savjesti. Upravo jedan glas može doprinijeti našoj zajednici. Ne dajem nikakva obećanja, jer još nisam izabrana za vijećnicu, ali imam ciljeve koje ću, nadam se uskoro, moći i ostvariti.

Na izbornim listama za lokalne izbore u BiH nalazi se veliki broj mladih ljudi, a i sama si jedna od njih. Što mladi mogu promijeniti svojim aktivnim uključivanjem u politiku i koja je tvoja poruka za njih?

Moja poruka je kratka i jednostavna, radite i ne odustajte. Ne bježite od izazova i odgovornosti. Mislite na svoju budućnost. Od nas se često očekuju čuda. A znamo da su to samo Božja djela. Nama, običnim smrtnicima, treba vremena i pameti da stvari popravimo i pokrenemo na bolje. Ali ni to nije problem, sve dok imaš jasan krajnji cilj. Moja najčešća misao vodilja je: pomozi drugom i drugima. Pa čak i ako je riječ o ljudima koje osobno ne poznaješ. Nije bitno. Bitno je činiti dobra djela, jer sve to negdje netko bilježi.

Share.

About Author

Comments are closed.