INTERVJU: Mario Karamatić: Neusvajanje Zakona o RTV sustavu bi bio početak kraja Javnih servisa u BiH

0

Izaslanici stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Domu naroda PS BiH 12. srpnja 2017. godine su u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu Bosne i Hercegovine. Izradi predloženog zakona prethodila su višegodišnja kontinuirana nastojanja hrvatskih političkih predstavnika za uspostavljanje modela Javnog RTV sustava BiH koji bi bio usklađen s temeljnim ustavnim načelom konstitutivnosti naroda i koji bi Hrvatima kao konstitutivnom narodu omogućio ustavno pravo na medijsku autonomiju. Tim povodom redakcija našeg portala politika24.net donosi intervju sa zastupnikom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz kluba Hrvatskog naroda i predsjednikom HSS -a BiH Mariom Karamatićem.

 

www.politika24.net: Kolika je važnost i što konkretno znači upućivanje Prijedloga zakona o RTV sustavu BiH, od strane izaslanika stranaka HNS BiH u parlamentarnu proceduru?

Ukoliko imamo u vidu kako BiH teži ka EU, ogroman korak na tome putu je stabilan Javni servis. S druge strane već predugo se govori o neravnomjernoj zastupjenosti hrvatskog jezika, a i objektivne uređivačke politike na Javnim servisima tako da je ovo bez sumnje veliki iskorak hrvatske politike u cilju ostvarivanja jednakopravnosti sa druga dva naroda. Prvi puta smo uspjeli raspravu o ovome pitanju dovesti tamo gdje joj je i mjesto, u Parlament.

www.politika24.net: Možete li ukratko objasniti što previđa taj Zakon?

Najkraće rečeno Zakon predviđa uspostavu još jednoga javnog emitera u Federaciji koji bi svoj program emitirao iz Mostara na dominantno hrvatskom jeziku i sa hrvatskom uređivačkom politikom.

www.politika24.net: Koji su daljnji koraci oko uspostave kanala na hrvatskom jeziku?

Upućivanje ovoga Zakona u proceduru je posljednji korak. Usvajanje Zakona definira uspostavu hrvatskog kanala. Ne usvajanje Zakona bi bilo početak kraja Javnih servisa u BiH. Ukoliko Hrvati, kao konstitutivni narod u ovoj zemlji ne mogu imati kanal u sklopu Javnoga servisa na svome jeziku nema nikakvoga razloga da podrže to da ga imaju ostala dva naroda. Ili hrvatski kanal, ili gašenje Javnih servisa u BiH.

www.politika24.net: Prijedlozi HNS-a ,osim što rješavaju problem oko osnivanja kanala na hrvatskom jeziku, učinkovito rješavaju sve bitne probleme s kojima se susreće postojeći Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine. Zbog čega onda politički predstavnici Bošnjaka uvijek opstruiraju bilo kakav dogovor, i kakva su Vaša očekivanja od političkih predstavnika  Bošnjaka glede usvajanja ovog zakona?

Dio, naglašavam dio bošnjačke politike želi zadržati postojeće stanje s tim da se riješi samo točka oko financiranja Javnih servisa. To žele iz razloga što je u prvom redu FTV apsolutno pod njihovom kontrolom i uređivačka politika se kreira u stranačkim centralama. Hrvatski narodni sabor je ponudio objektivno riješenje. Naše kolege iz bošnjačkog naroda imaju mogućnost izbora. Na njima je da odluče hoće li BiH imati Javni servis koji zadovoljava potrebe svih u ovoj zemlji, ili će upravo bošnjaci, koji se najviše kunu u taj neki svoj patriotizam, biti ti koji će opstruiranjem našega prijedloga ugasiti Javni servis jer je ovakav neodrživ. Ruka bilo kojeg zastupnika iz reda hrvatskog naroda za zadržavanje postojećeg stanja bi bila čin nacionalne izdaje i ne vjerujem kako bi se bilo tko iz stranaka okupljenih oko HNS-a to učinio.

 

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.