Trump stigao na Havaje, odakle kreće na azijsku turneju

0

Američki predsjednik Donald Trump stigao je na Havaje, odakle kreće na 12-dnevnu azijsku turneju. Posjetit će Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine. To je prvi njegov posjet Aziji od ulaska u Bijelu kuću i najdulja turneja nekog američkog predsjednika na tom kontinentu od 1992.

Američki predsjednik na Havajima je posjetio memorijalni centar u Pearl Harbouru. Ispred ploče s imenima 1200 američkih vojnika poginulih u iznenadnom napadu japanskih zrakoplova 1941. položio je vijenac. A na mjestu jedne od olupina potopljenih brodova predsjednik i njegova supruga bacili su cvjetne latice.

U Tokiju, gdje će Trump provesti tri dana, znatno su pojačane mjere sigurnosti. Na ulicama je dodatnih 18.000 policajaca. A stanovnici zemalja koje će Donald Trump posjetiti podvojenih su stajališta o tome. Od umjerene potpore i velikih očekivanja do izrazitog nezadovoljstva i sumnji što zapravo njegov posjet donosi.

Glavne teme azijske turneje bit će trgovinska razmjena i nuklearni program Sjeverne Koreje. Američki predsjednik sudjelovat će i na Istočnoazijskom summitu na Filipinima gdje bi se, osim s kontroverznim filipinskim predsjednikom Duterteom, vjerojatno trebao sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

( hrt )

Share.

About Author

Comments are closed.