Iako većina francuskih kompanija neće moći ostati u Iranu, Renault ipak ostaje

0

Većina francuskih kompanija koja se nada da će i nakon američkih sankcija nastaviti poslovati u Iranu suočit će se s nepremostivim preprekama, kazao je u utorak francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Te kompanije “neće moći ostati jer moraju dobiti novac za proizvode koje isporučuju ili grade u Iranu, a to nije moguće jer ne postoji suverena i autonomna europska financijska institucija” sposobna da ih zaštiti, izjavio je francuski ministar za televiziju BFM.

Nakon povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programuamerički predsjednik Donald Trump najavio je nove sankcije Iranu, ali i kazne za sve inozemne kompanije koje osim u toj zemlji posluju i u SAD-u ili obavljaju plaćanja u dolarima.

“Naš je prioritet izgraditi neovisne, suverene europske financijske institucije koje će uspostaviti kanale financiranja između Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i bilo koje druge zemlje na planetu”, naglasio je francuski ministar.

“Na nama je Europljanima da slobodno i suvereno odlučujemo s kime želimo poslovati”, poručio je.

“SAD ne bi trebao biti svjetski ekonomski policajac”, zaključio je francuski  ministar.

La Maire i njegovi kolege u EU pokušavaju ishoditi izuzeća za kompanije iz svojih zemalja, mnoge od kojih su pohrlile natrag u Iran nakon sporazuma iz 2015. godine o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Nakon američke najave sankcija francuska naftna grupa Total i proizvođač automobila PSA naznačili su da vjerojatno neće ostati u Iranu dok su iz Renaulta poručili da će nastaviti poslovati u toj zemlji unatoč sankcijama. No Renault ne prodaje automobile u SAD-u, podsjeća novinska agencija AFP.

Analitičari upozoravaju da će biti gotovo nemoguće zaštititi multinacionalne kompanije od ‘ekstrateritorijalnih’ američkih mjera s obzirom na izloženost velikih banaka američkom financijskom sustavu i na dolarske transakcije.

Prvi krug novih američkih sankcija zahvatit će iranski automobilski i zrakoplovni sektor, a trebao bi stupiti na snagu 6. kolovoza.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.