Belgija u velikoj mjeri paralizirana zbog općeg štrajka

0

Belgija je u srijedu u velikoj mjeri paralizirana i usporena zbog općeg štrajka koji su organizirali sindikati nakon neuspjelih pregovora o povećanju plaća, socijalnih naknada i mirovina.

Gotovo svi sektori pogođeni su štrajkom – od javnog prijevoza, luka, komunalnog poduzeća, pošte, bolnica do škola, a od utorka navečer prekinut je i zračni promet.

Nijedan zrakoplov neće moći sletjeti ni poletjeti iz belgijskih zračnih luka, što bi moglo utjecati i na dolazak delegacija na sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a, koji se u srijedu i četvrtak održava u Bruxellesu.

Dolazak hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića na ovaj sastanak nije ni predviđen zbog rasprave u Saboru.

Dio ministara vjerojatno će morati sletjeti na neku od obližnjih zračnih luka u Nizozemskoj ili Njemačkoj.

Belgijski mediji javljaju da je stanje na željeznici prilično mirno, nema uobičajenih gužvi iako prometuje samo oko polovice vlakova. Javni prijevoz u Bruxellesu u većoj mjeri je potpuno ili djelomično zaustavljen.

Ovo je jedan od najvećih štrajkova u Belgiji u posljednjih nekoliko godina. Sindikati su se za njega odlučili nakon neuspjelih pregovora s poslodavcima. Sindikati su tražili povećanje minimalnih plaća, socijalnih naknada i mirovina. Poslodavci traže ograničenje uobičajenog povećanja plaća u skladu s inflacijom na najviše 0,8 posto.

Štrajk organiziraju tri velika sindikata –FGTB (socijalisti), CSC (kršćani) et CGSLB (liberali) i on obuhvaća sve sektore u Belgiji, kako javni tako i privatni. Sindikati traže i bolje uvjete za umirovljenje.

Zadnji veliki opći štrajk u Belgiji bio je održan u prosincu  2014.

( politika24 / Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.