INTERVJU: Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma: Mostarski Sajam ima važnu gospodarsku, ali i društvenu ulogu

0

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru (Mostarski sajam), jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Održava se od 9. do 13. travnja 2019. godine, po 22. put. Zemlja partner je Narodna Republika Kina, kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj izložbi.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak u intervjuu za naš portal politika24.net govori o pripremama za ovogodišnje 22. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, otkriva što sve posjetitelje očekuje na sajmu, govori o ovogodišnjoj zemlji partneru Kini, očekivanjima od ovogodišnjeg Sajma i značaju manifestacije za grad Mostar, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

 

www.politika24.net:Možete li nam reći kako teku pripreme za ovogodišnji 22. Međunarodni Sajam Gospodarstva Mostar 2019.?

Organizacija ovogodišnjeg sajma teče po planu i mi smo iznimno zadovoljni. Gospodarska kriza koja nas je zadnjih godina sputavala polako je iza nas i sa zadovoljstvom mogu kazati da smo, evo 70-tak dana prije otvorenja, skoro u cijelosti popunjeni. To nam ulijeva veliki optimizam da bi ovaj sajam mogao nadmašiti sva dosadašnja izdanja.

 

www.politika24.net:Kažite nam nešto o ovogodišnjoj manifestaciji, iz kojih sve zemalja dolaze izlagači i što sve posjetitelje očekuje na ovogodišnjem izdanju Mostarskog sajma?

U pet sajamskih dana, uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva,posjetitelji će moći razgledati i naše tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva. Uz NR Kinu, u  najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo (iz Federacije BiH i Republike Srpske) te izlagači iz zemalja okruženja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Na sajmu se očekuju predstavnici tvrtki i službenih izaslanstava brojnih zemalja. U sklopu Sajma turizma biti će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima. Naši gosti i izlagači moći će uživati i u iznimno bogatom kulturno-zabavnom programu za sve dobne uzraste.  To su dani koje nitko ne želi propustiti jer Mostar je najljepši u proljeće, a sa sajmom dobiva dimenziju više.

 

www.politika24.net: Ove godine zemlja partner je Kina. Koliko je značajno partnerstvo s tom mnogoljudnom zemljom, s obzirom da je kinesko gospodarstvo drugo po veličini u svijetu?

– NR Kini, je ovo drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj izložbi. Ono će biti daleko ozbiljnije u organizacijskom smislu nego ono u proteklom desetljeću. Naravno puno toga se događalo u međuvremenu, kinesko gospodarstvo je jako napredovalo ali i Mostarski sajam je rastao.  Uz to što je bila zemlja partner, NR Kina je zadnje desetljeće stalno prisutna na Mostarskom sajmu. Posebice se to odnosi na posljednje tri godine, kad su se kineski izlagači na sajmu predstavili sa svojim najjačim privrednim subjektima iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike. NR Kina i Mostarski sajam zajedno su organizirali i nekoliko važnih međunarodnih događaja. Na Mostarskom sajmu održao se Summit 16+1 ( “Jedan pojas -jedan put”) 2017. godine, na kojem su sudjelovali predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Europe i NR Kine, a prošle godine je u sklopu ovoga projekta, organiziran vrlo uspješan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina „16+1“.  Organizacija spomenutih događaja, rezultirala je partnerstvom, koje je okrunjeno ovogodišnjem partnerstvom Mostarskog sajma i NR Kine.Naravno da nam partnerstvo s NR Kinom jako puno znači jer kinesko je gospodarstvo drugo po veličini na svijetu. Ne treba posebno naglašavati koliko je ogromno kinesko tržište značajno i za BiH.

Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu, jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma i potvrda je da znamo odgovoriti najvećim izazovima kad su u pitanje organizacije  manifestacija na visokoj razini. Kineski gospodarstvenici će biti zastupljeni u velikom  broju a svoje gospodarske potencijale predstaviti će na oko 2.000 metara četvornih, Bit će zastupljene njihove najveće tvrtke iz svijeta telekomunikacija, energetike, poljoprivrede i ostalih grana industrije. Pored gospodarskog dijela, NR Kina će Mostaru, kroz različite programe, predstaviti svoju bogatu kulturu i tradiciju. Bit će to jedan istinski spektakl za sve uzraste.

 

www.politika24.net: Kakva su Vaša očekivanja od ovogodišnjeg Sajma?

Kao i svake godine priželjkujemo da i ovaj Sajam rezultira nizom poslovnih sporazuma i partnerstava što će biti poticaj stranim ulaganjima u našu zemlju. Nadamo se da će niz kvalitetnih foruma i skupova o gospodarskim temama koje organiziramo na sajmu potaknuti naše gospodarstvenike ali i političare na traženje boljih rješenja za napredak ove zemlje. Zadaća Mostarskog sajma je dati poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava koji će obogatiti gospodarsku  scenu Bosne i Hercegovine i regije.

 

www.politika24.net: Koliki je značaj Mostarskog sajma za grad Mostar, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu?

Mostarski sajam treba biti i jeste jedan od pokretača gospodarskog razvoja te jedan od najprepoznatljivijih brendova grada Mostara i Hercegovine uopće. On je mjesto susreta poslovnih ljudi i brojnih posjetitelja te kao takav pozitivno utječe na razvoj gospodarstva u cijeloj regiji. Osim što stvara čvrste veze između gospodarstvenika s područja regije, ali i šire, sajam iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost. Uz gospodarski značaj, sajam ima značajnu društevnu ulogu za grada Mostara i cijelu BiH. 

 

 

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.