Centralna banka BiH uspješno okončala financijsku 2018. godinu

0
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je u 2018. godini uspješno vodila monetarnu politiku i održavala monetarnu stabilnost BiH u skladu sa Zakonom o CBBiH čime je doprinosila financijskoj stabilnosti.
Na poslovanje CBBiH proteklih godina stalni pritisak vrše kamatni rashodi po osnovu negativnih kamatnih stopa na depozite kod inozemnih banaka u eurozoni i negativnih prinosa na državne obveznice zemalja iz našeg investicijskog spektra. I pored navedenog,
CBBiH i dalje uspijeva ostvariti pozitivan financijski rezultat, iako primarni cilj u središnjem bankarstvu nije ostvarenje profita nego održavanje monetarne stabilnosti. Pozitivno poslovanje u 2018. godini je rezultat racionalne politike upravljanja, te je CBBiH u 2018. godini ostvarila neto dobit u iznosu 8.430.875,92 KM. Cjelokupni iznos dobiti raspoređen je u generalne rezerve kao pozicije kapitala CBBiH. Financijski izvještaji i Godišnji izvještaj CBBiH su usvojeni na sjednici Upravnog vijeća 27. ožujka ove godine i, u skladu sa Zakonom o CBBiH, upućeni prema Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH.
O usvojenim financijskim izvješćima CBBiH neovisni eksterni revizor je dao pozitivno mišljenje. CBBiH će, kao institucija čiji su osnovni ciljevi i zadaci da postigne i održi stabilnost domaće valute po modelu valutnog odbora, nastaviti politiku investiranja deviznih rezervi u kojoj su prioriteti monetarna stabilnost i sigurnost portfolija, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

( Fena )
Share.

About Author

Comments are closed.