INTERVJU: Ante Vujnović: Stolačka tarča je prepoznatljiv brend Stoca i Hercegovine, na ovogodišnjoj manifestaciji preko 120 sudionika

0

Prvi Srednjvjekovni sajam u Bosni i Hercegovini Stolačka tarča održati će se petu godnu zaredom u starom gradu Vidoškom kod Stoca u petak 10 svibnja i subotu 11. svibnja 2019. godine. u organizaciji Javne ustanove Radimlja Stolac i Općine Stolac. Do početka manifestacije je ostalo nešto manje od mjesec dana, a Ante Vujnović, suorganizator Stolačke tarče u intervjuu za naš portal politika24.net govori o pripremama i sadržaju ovogodišnje  manifestacijie, ciljevima i zadaći manifestacije, razmjeni iskustava prilikom posjete sličnim manifestacijama u zemljama regije i o Biciklijadi Stolac 2019. koja se 6. travnja održala drugu godinu zaredom.

 

www.politika24.net: Polako se bliži peti po redu Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča. Kako teku pripreme i tko je sve uključen u organizaciju ovogodišnje tarče?

Kad su u pitanju pripreme za ovogodišnju tarču one idu planiranom dinamikom. Čišćenje starog grada Vidoškog, dogovori s viteški skupinama kao i ostale stvari koje treba uraditi su već planirane, a i veći dio njih odrađen. Organizacijski dio u najvećoj mjeri rade Vitezovi Herceg Stjepana Kosače iz Stoca kroz potporu Javne ustanove Radimlja i Općine Stolac.

www.politika24.net: Već drugu godinu zaredom organizirate Biciklijadu – Stolac 2019. Jeste li zadovoljni odzivom na ovogodišnjoj Biciklijadi, može li se reći da i Biciklijada prelazi u tradiciju ovog kraja?

Druga po redu Biciklijada u Stocu je ispunila sve postavljene zadatke koje smo pripremali. U prvom redu to je veliki broj sudionika, posebno domaćih što nam je iznimno drago, dok je krajnji cilj bio promocija kulturno povijesnih ljepota Stoca i popularizacija ovakvih aktivnosti

www.politika24.net: Kažite nam što sve posjetitelje očekuje na ovogodišnjoj manifestaciji Stolačka tarča?

Kao i svake godine pripremljen je program za sve dobne grupe posjetitelja, od najmlađih do onih malo starijih. Kao i svake godine tu su prikazi života u viteškom taboru, radionice mačevanja, streličarstva, izrade keramike, likovne radionice, radionica glagoljice, plesa, bitka za Hercegov grad, vatreni šou, te kao i dosad na kraju nastup dj-a.

www.politika24.net: Koliko sudionika  i viteških skupina očekujete i odakle oni dolaze?

Dosad smo dogovorili dolazak 15 viteških skupina, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Republike Hrvatske, Republike Slovačke, Republike Mađarske i Republike Rumunjske. Sve skupa je predviđeno preko 120 kostimiranih vitezova, plemkinja, plesačica, gubavaca, zatvorenika….

 

www.politika24.net: Stolačka tarča je iz godine u godinu sve posjećenija, kvalitetnija i sadržajnija. Koliko posjetitelja očekujete ove godine?

S obzirom da smo prošle godine imali preko 5000 posjetitelja, te kako su naša najvjernija publika upravo najmlađi, nadamo se u suradnji s brojnim vrtićima i osnovnim školama više tisuća posjetitelja, svakako veći broj nego lani.

www.politika24.net: Što je primarni cilj i zadaća manifestacije Stolačka tarča?

Prvenstveno nam je cilj prikaz života u srednjem vijeku kroz oživljenu povijest kao jednu jedinstvenih turističkih ponuda na prostoru Bosne i Hercegovine. Ono što ima Stolac, Stolačku tarču, nemaju niti puno veći i bogatiji (financijskii) gradovi. To je jedna od naših prednosti koju nastojimo iskoristiti i uključiti u turističku ponudu javne ustanove Radimlja, ali i brojnih drugih turističkih agencija. Revitalizacijom starog grada Vidoškog stvorit će se uvjeti za povećanje broja turista u Stocu, ali otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

www.politika24.net: Vjerujemo da posjećujete i druge slične manifestacije u zemljama regije. Koliko razmjena iskustava može pomoći u organiziranju ovakvog jednog velikog i zahtjevnog projekta?

Jedna o najvažnijih stvari u kod razmjene iskustava je činjenica kako slične stvari aplicirati na postojeće tržište i upravo kroz to mi smo stvorili Stolačku tarču kao prepoznatljiv brend i Stoca, ali i Hercegovine. Kroz obilaske sličnih manifestacija u Hrvatskoj nastojimo širiti dobru sliku o Stocu, ali i stvoriti nova prijateljstva pomoću kojih ostvarujemo svoje viteške ciljeve.

( politika24.net )

Share.

About Author

Comments are closed.