Kremlj upozorava Zelenskog koji traži oštrije sankcije

0

Kremlj je u utorak upozorio novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je od Sjedinjenih Država zatražio nove gospodarske sankcije Rusiji, da se tako neće zaustaviti rat na istoku Ukrajine.

“Takva retorika neće pomoći Ukrajini da riješi problem na jugoistoku”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, smjerajući na separatistička područja u Ukrajini, gdje je od početka rata u proljeće 2014. izginulo gotovo 13.000 ljudi.

Volodimir Zelenskij (41) je u ponedjeljak prisegnuo na dužnost nakon nadmoćne pobjede na ukrajinskim predsjedničkim izborima u travnju. Kao glavnu zadaću postavio si je prekid sukoba s proruskim separatistima, rekao je.

“Ne možemo sami pobijediti rusku agresiju”, rekao je na susretu s američkim dužnosnicima u prigodi svečane prisege, dodajući da treba “pooštriti sankcije”, kako je prenio predsjednikov ured.

Američko izaslanstvo je predvodio američki ministar za energetiku Rick Perry.

Dmitrij Pesdkov je u utorak dodao da samo Ukrajina može zaustaviti sukob na istoku zemlje tako što će poštovati mirovni ugovor potpisan u Minsku 2015. pod pokroviteljstvom Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza.

Mirovni ugovor iz Minska omogućio je znatno smanjenje sukoba na istoku Ukrajine, ali su pojedinačni izgredi i dalje redoviti na crti bojišnice. Politički dio ugovora je ostao mrtvo slovo na papiru a sukobljene strane se međusobno optužuju za njegovu neuspješnu provedbu.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.