Pučani u San Sebastianu: Jaka i ujedinjena EPP obitelj u novom sazivu EP-a

0

Nakon što su Pučani prošlog tjedna u Europskom parlamentu u Bruxellesu odabrali članove predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a pod vodstvom Spitzenkandidata Manfreda Webera, među kojima je i voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica, ovog tjedna borave u San Sebastianu na studijskim danima EPP grupe. Teme o kojima od 10. do 13. lipnja raspravljaju uključuju osvrt na europske izbore, analizu rezultata, lekcije naučene iz digitalne kampanje, strategiju za nadolazeće zakonodavno razdoblje 2019.-2024. Uz predsjednika Kluba zastupnika EPP-a i Spitzenkandidata Manfreda Webera, na studijskim danima sudjeluju i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Hrvatsku EPP delegaciju u San Sebastianu predstavljaju voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, zastupnica Željana Zovko, aktualna zastupnica Ivana Maletić te novoizabrani zastupnici Karlo Ressler i Tomislav Sokol.

Program studijskih dana započeo je panelom pod vodstvom novoizabrane potpredsjednice Kluba EPP-a Dubravke Šuice na kojem se raspravljalo o analizi rezultata EU izbora 2019. Šuica je u novoj konstelaciji snaga u Europskom parlamentu naglasila Klub EPP-a kao nedvojbeno najveću i najsnažniju grupaciju koja je ostvarila najbolji rezultat u čak 15 zemalja članica EU-a te je istaknula kako nije moguće ostvariti većinu u EP-u bez EPP-a.

U panelu potpredsjednice Šuice sudjelovali su direktor istraživanja za Ipsos Mathieu Gallard, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Duisburgu dr. Karl-Rudolf Korte, predsjednik Centra za liberalne strategije iz Sofije dr. Ivan Krastev te direktor kampanje EPP-a za Europske izbore te aktualni potpredsjednik Europske pučke stranke Dara Murphy.

U nastavku programa održali su se paneli o lekcijama naučenim u digitalnoj kampanji o kojima su govorili profesor za digitalne transformacije i politiku sa Sveučilišta u Berlinu dr. Mario Voight te predsjednik Methodos S.p.A iz Milana Emilio Galli Zugaro, te panel o strategiji za sljedeći parlamentarni saziv kojeg je predvodio voditelj španjolske EPP delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednik Kluba EPP-a Esteban Gonzalez Pons, uz Michaela Barbera, osnivača „UK Prime Minister’s Delivery Unit“ iz Londona te politički analitičar March Speich iz Berlina.

U posebnom dijelu programa pod naslovom „Jaka EPP obitelj u novom sazivu Europskog parlamenta“ pod vodstvom Manfreda Webera sudjelovao je pregovarač u ime EPP-a u procesu odabira čelnika europskih institucija naš premijer Andrej Plenković koji je raspravljao sa zastupnicima i vodstvom EPP-a o trenutnom stanju pregovora te o i Strateškom programu za novo legislativno razdoblje 2019.-2024. Plenković je naglasio EPP kao pobjednika europskih izbora te istaknuo: „Weber bi trebao dobiti priliku formirati novu Europsku komisiju, kao što se i na nacionalnoj razini relativnom pobjedniku prvome povjerava mandat za sastavljanje Vlade!“

Pučani su u San Sebastianu održali komemoraciju u čast svim žrtvama terorizma i zajedno utvrdili nastavak borbe protiv terorizma i očuvanje temeljnih vrijednosti Europske unije, najvećeg mirovnog projekta na našem kontinentu. Nakon završetka studijskih dana, Pučani nastavljaju u San Sebastianu s ljetnom akademijom „EIN – European Ideas Network“.

Share.

About Author

Comments are closed.