INTERVJU: Bariša Čolak: Što prije formirati Vijeće ministara BiH, osnova na kojoj inzistiraju predstavnici HNS-a jeste legitimno političko predstavljanje svakog konstitutivnog naroda

0

Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Kluba Hrvata u državnom Domu naroda i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja u Glavnom vijeću Hrvatskoga narodnog sabora, u intervjuu za naš portal politika24.net govori o zastoju u formiranju Vijeća ministara BiH, očekivanjima u procesu promjene izbornog zakona BiH, osnovama na kojoj inzistiraju predstavnici HNS BiH kada je riječ o promijeni izbornog zakona BiH, te objašnjava kako kriza oko uspostave vlasti u BiH utječe na europski put BiH

 

www.politika24.net: Iako postoje sve predispozicije i pretpostavke Vijeće ministara još nije formirano, BiH ide prema krizi, kako komentirate ovu situaciju i kako izaći iz nje?

 

Sve pretpostavke za formiranje Vijeća ministara su već odavno ispunjene, preciznije kazano od onog trenutka kada je uspostavljen bošnjački politički blok, jer se od ranije znalo tko će na državnoj razini biti pozicija iz hrvatskog i srpskog naroda. Jedno vrijeme  smo bili taoci nedovoljno jasne pozicije Bošnjaka, odnosno bošnjačkog političkog predstavljanja na državnoj razini. Međutim to vrijeme je daleko iza nas. Sada smo ponovno taoci uvjetovanja od strane bošnjačkih političkih stranaka, vezano za dostavljanje godišnjeg nacionalnog programa oružanih snaga BiH koji se povezuje s NATO putem BiH, kao pretpostavke za imenovanjem mandatara Vijeća ministara, što opet srpska strana ne prihvaća. Naše opredjeljenje jeste formiranje Vijeća ministara što žurnije i bez bilo kakvih uvjetovanja, kako bismo konačno implementirali izborne rezultate i počeli se baviti rješavanjem ozbiljnih problema kojih u ovo zemlji nije mali broj. Vjerujem kako bi svi politički akteri od kojih ovisi rješenje ovog pitanja trebali konačno shvatiti da trenutno stanje vodi daljnjoj stagnaciji i moguće najvećoj poslije ratnoj krizi u BiH. Vrijeme koje je pred nama svakako će pokazati jesu li oni kojima su puna usta BiH-e uopće spremni prihvatiti rezultate općih izbora iz listopada 2019 god. ili će i dalje ustrajavati na svojim uvjetima, posebno imajući u vidu činjenicu da se ni predstavnici međunarodne zajednice na koju se oni najviše oslanjaju nisu posebno založili za žurnu uspostavu Vijeća ministara. Izjava gosp. Bakira  Izetbegovića, kako će vlast na državnoj i federalnoj razini biti uspostavljena za tri do četiri mjeseca ne daje nam za pravo da budemo veliki optimisti. No, u konačnici čvrsto vjerujem da će se vlast uspostaviti temeljem izbornih rezultata, ali je činjenica da smo već izgubili previše vremena bez opravdanog razloga.

 

www.politika24.net: Kakva su Vaša očekivanja od procesa promijene Izbornog zakona BiH. Jeste li optimist, da li su bošnjački politički  predstavnici konačno shvatili da bez promjene Izbornog zakona BiH ne može naprijed i koji je po Vašem mišljenju krajnji rok za izmjenu Izbornog zakona?

Na žalost propuštena je velika prilika da Izborni zakon promijenimo prije općih izbora 2018 god. Kao sudionik mnogih sastanaka vezano za ovu značajnu temu odgovorno tvrdim da bošnjačka strana nije bila uopće zainteresirana da do tih promjena dođe, očito su im postojeća rješenja u Izbornom zakonu sasvim prihvatljiva. U to vrijeme je bilo nekih naznaka od pojedinih predstavnika bošnjačkih stranaka da će se ovaj proces intenzivirati nakon izbora. Na žalost, ne samo da se ovaj proces nije intenzivirao nego nije ni otpočeo, ako izuzmemo neke od razgovora na lokalnoj razini vezano za provedbu Odluke Ustavnog suda za grad Mostar. Teško je objektivno procijeniti koliko su bošnjačke političke stranke svjesne činjenice da bez promjene Izbornog zakona BiH ne može naprijed. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi kako kod nekih od njih još uvijek ne postoji uvjerenje da će neko drugi riješiti naše probleme, pa i ove koje se odnose na izmijene Izbornog zakona, što je potpuno nerealno. Ne rijetko se pojedini visoko pozicionirani predstavnici bošnjačkih političkih stranaka pri tom i danas pozivaju na OHR. Stav HDZ i HNS je potpuno jasan po ovom pitanju.Za nas su izmijene Izbornog zakona prioritet svih prioriteta o čemu smo upoznali i naše partnere u vlasti i cjelokupnu javnost. Kako  nas već slijedeće godine čekaju lokalni izbori, sasvim je razumno inzistirati da se izmijene Izbornog zakona dese najkasnije do kraja ove godine, jer u izbornoj godini ne samo što nije preporučljivo mijenjati izborno zakonodavstvo, nego nije ni moguće, što je i dosadašnja praksa pokazala. Izmjene je nužno napraviti prije uspostave izvršne vlasti na federalnoj razini ,kako ne bismo i naredni izborni ciklus dočekali s ne izmijenjenim Izbornim zakonom.

 

www.politika24.net: Što je osnova na kojoj inzistiraju predstavnici HDZ BiH, odnosno HNS BiH kada je riječ o promijeni Izbornog zakona BiH.

Osnova našeg zahtijeva jeste legitimno političko predstavljanje svakog od  konstitutivnih  naroda, što podrazumijeva da i hrvatski narod  ima pravo birati svoje političke predstavnike u institucije vlasti ustavima predviđene za zaštitu vitalnih interesa, kao što to već ima bošnjački i srpski narod. Te institucije vlati su Predsjedništvo BiH i domovi naroda. To svakako podrazumijeva provedbu Odluke Ustavnog  suda BiH u predmetu Ljubić, ali i Odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na grad Mostar. HNS je putem hrvatskih izaslanika u Domu naroda PS BiH još u travnju 2017god.predložio rješenje ovog pitanja kako za Predsjedništvo BiH i Dom naroda F BiH tako i za grad Mostar, što je od strane Ustavnog suda BiH ocijenjeno potpuno sukladno ustavnim načelima, odnosno ustavnim i bez bilo kakve druge primjedbe. Unatoč tomu bošnjačke političke stranke su odbile prihvatiti ovo rješenje, s namjerom daljnje dominacije u strukturama vlasti kako na federalnoj tako i državnoj razini. Nama je prihvatljivo svako rješenje koje će na jednak način tretirati i uvažavati svaki od konstitutivnih naroda. Nije nam prihvatljivo rješenje po kojem će jedan narod birati drugom narodu političke predstavnike, a činjenica je da su već tri puta Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao što biraju značajan broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda F BiH.

 

www.politika24.net: Kako eventualna kriza oko formiranja vlasti utječe na europski put  BiH?

 

Mislim da se BiH nalazi na raskrižju hoće li ubrzanim koracima krenuti ka EU ili će nastaviti stagnirati i gubiti mogućnost pratiti susjede i druge zemlje jugoistoka Europe koje su već sada daleko ispred nas u ovom procesu. Sasvim sam siguran da bez uspostavljene vlasti barem na državnoj razini, koja bi bila relevantan sugovornik europskim institucijama nije moguće ostvariti nikakav napredak na našem europskom putu. Nužno je što prije formirati  Vijeće ministara BiH i sva povjerenstva PS BiH, kao i Parlamentarni Odbor kao adresu za komunikaciju sa Europskim Parlamentom. U suprotnom, a posebno imajući u vidu činjenicu da je jedan broj značajnih članica EU otvoreno stao na stajalište da nema daljeg proširenja  EU dok se ona sama ne reformira, postoji realna šansa da europska perspektiva postane sve manji pokretač i naših reformi. Stoga je potrebno učiniti sve što je u našoj moći kako bi BiH  što prije izvršila prilagodbu svog zakonodavstva sukladno pravnoj stečevini EU, te kako bi postala moderna europska država koja će na jednak način štititi prava svojih konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, a sukladno najvećim europskim standardima štititi prava nacionalnih manjina.

( politika24.net )

 

Share.

About Author

Comments are closed.