NATO upozorio na moguće posljedice turske kupovine ruskog sustava S-400

0

 NATO savez je upozorio na “moguće posljedice” turske kupovine ruskog protuzračnog obrambenog sustava S-400 čiji su prvi dijelovi stigli u tu zemlju u petak.

“Na saveznicima je odluka o tome koju će vojnu opremu kupovati. Ipak, zabrinuti smo zbog mogućih posljedica turske odluke o nabavi sustava S-400”, istaknuo je jedan dužnosnik NATO-a.

“Interoperabilnost naših oružanih snaga ključna je za NATO u provedbi operacija i misija”, dodao je dužnosnik koji je i pozdravio što Turska surađuje s drugim saveznicima u razvijanju obrambenih sustava dugog dometa.

Tursko ministarstvo obrane je u petak priopćilo kako su stigli prvi dijelovi ruskog sustava obrane, prenio je Reuters.

Dijelovi sustava S-400 dostavljeni su u zračnu luku Murted nedaleko glavnoga grada Ankare.

“Dostava ostalih dijelova sustava nastavit će se tijekom idućih dana”, najavilo je tursko Vijeće obrambene industrije. “Kada sustav bude u cijelosti spreman, on će se koristiti na način na koji će to odrediti vlasti”, dodali su.

Sjedinjene Države tvrde kako sustav S-400 nije usklađen s NATO-vom mrežom obrane te kako može ugroziti borbene avione F-35, zrakoplove u čijoj izgradnji sudjeluje Turska i koje namjerava kupiti.

Uslijed mogućih američkih sankcija, Turska bi mogla biti isključena iz programa F-35, iako Erdogan odbacuje takvu mogućnost.

Washington je već započeo proces isključivanja Turske iz programa tako što je zaustavio obuku turskih pilota na zrakoplovima u Sjedinjenim Državama.

Turska je članica NATO-a od 1951., te ima drugu najveću vojsku u tom savezu.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.