Italija obilježava godišnjicu urušavanja mosta u Genovi usred političke krize

0

Sukobljeni talijanski političari okupili su se u srijedu u lučkom gradu Genovi kako bi obilježili prvu godišnjicu urušavanja mosta u kojemu je poginulo 43 ljudi.

Unatoč političkoj krizi u Rimu, predsjednik Sergio Mattarella i čelnici stranaka sudjelovali su na misi na mjestu katastrofe. Misa je održana u napuštenom skladištu blizu ruševina mosta.

Veliki dio vijadukta autoceste duge 1,2 km, sagrađenog 1960-ih godina od armiranog betona, urušio se 14. kolovoza prošle godine zbog jakih kiša. Automobili i kamioni propali su s 50 metara visokog mosta.

Na početku ceremonije su pročitana imena poginulih zbog čega su nekima potekle suze, dok su u prvom redu sumornih lica stajali premijer Giuseppe Conte i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Uzrok urušavanja se još uvijek istražuje, ali je vladajući Pokret pet zvijezda optužio najvećeg talijanskog operatera za naplatu cestarina Atlantiu zbog neodržavanja mosta, što kompanija odbacuje.

Atlantiom upravlja obitelj Benneton, slavna zbog svog trgovinskog lanca.

Vladajuća koalicija Pokreta pet zvijezda i Salvinijeve desničarske Lige također je iskoristila katastrofu kako bi opravdala povećanje proračuna unatoč zabrinutosti Europske unije da će to dovesti do povećanja talijanskog masivnog javnog duga.

Koalicija se raspada nakon višemjesečnih sukoba zbog čega bi se već u listopadu mogli održati novi izbori.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.