BiH u noći sa 4. na 5. prosinca konačno preuzima kontrolu nad svojim nebom

0

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) smatra da su ispunjeni svi preduvjeti da se u noći sa 4. na 5. prosinca ove godine preuzme gornji dio neba. Potvrdio je to u izjavi za Faktor Vlado Ćućilo, zamjenik direktora BHANSA-e.    – BHANSA je završila sva testiranja opreme i puštena je u rad. Novi kontrolori koji su bili na školovanju polako privode kraju obuke, a većina ih je spremna za operativni rad koji već i izvršavaju.

Na jednoj od prethodnih sjednica Predsjedništva BiH odobren je početak pregovora sa susjednim zemljama oko definiranja sporazuma o odgovornosti u djelatnosti, tako da BHANSA smatra da su ispunjeni svi preduvjeti da se u noći sa 4. na 5. prosinca preuzme gornji dio neba – objasnio je Ćućilo.

Podsjetimo, BiH je godinama u procesu preuzimanja kontrole u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija. Prije pet godina država je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok usluge u bh. zračnom prostoru iznad ove nadmorske visine još pružaju susjedne zemlje, zbog čega se gubi ogroman novac.

Upitan koliko će u tom pogledu BiH biti na dobitku kada od prosinca preuzme potpunu kontrolu nad svojim nebom, Ćućilo kaže kako je to malo kompleksnije pitanje o načinu računanja troškova koje ostvaruju centri kontrole letenja.  – Ali definitivno možemo očekivati drastičan pad rashoda ka susjednim centrima. Točnu informaciju ćemo znati u listopadu tekuće godine – zaključuje direktora BHANSA-e.

Share.

About Author

Comments are closed.