Slovenski premijer želi izgraditi drugi blok nuklearne elektrane u Krškom

0

Slovenski premijer Marjan Šarec danas je prigodom posjeta nuklearci Krško izjavio da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj nuklearci kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno vlastite energije. “U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore jer ćemo trebati sve više električne energije, posebno želimo li biti razvojno uspješna država”, kazao je Šarec na sastanku s vodstvom nuklearke.

Nuklearka Krško, nominalne snage 696 megavata koju je gradio američki Westinghouse, a počela je s radom 1981., u zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske kojima osigurava znatan dio nacionalne energetske bilance, a više puta je modernizirana te trenutačno ima dozvolu rada do 2043.  “Zbog nastalih promjena na području energije, Slovenija će uskoro morati odlučiti smjer razvoja na tom području. Slovenija jest ‘nuklearna država’ jer iz nuklearke dobivamo znatan dio energije i njen izostanak bismo vrlo brzo osjetili”, kazao je Šarec upozorivši da iz Krškog Slovenija dobiva trećinu struje.

Druge dvije trećine, rekao je, čine električna energija iz hidrocentrala i termocentrala, od kojih bi najveća, termocentrala TEŠ 3, zbog neekonomičnosti i ispuštanja stakleničkih plinova po planovima trebala biti zatvorena otprilike u isto vrijeme kad se završava životni vijek nuklearke Krško, dakle oko 2043.  “Potrebna nam je ozbiljna energetska politika s jasno postavljenim ciljevima. Više napora moramo usmjeriti kako bismo postigli energetsku neovisnost ako ne želimo struju iz termocentrala ili drugih energetskih izvora”, kazao je Šarec podsjetivši na ciljeve smanjivanja klimatskih promjena i direktive EU-a na području energetike.

Šarec je pohvalio vodstvo krške nuklearke u njenom vođenju i njenu energetsku učinkovitost rekavši da je modernizacijom i povećanjem kapaciteta otkako je počela djelovati svoju proizvodnju električne struje povećala toliko koliko bi energije proizvelo deset hidrocentrala.

Šarec je napomenuo da njegovoj vladi tek predstoji prihvaćanje nacionalnog plana energetskog razvoja u idućim desetljećima i da oko gradnje drugog bloka nuklearke Krško još nije bilo riječi među koalicijskim partnerima, ali da je Sloveniji drugi blok nuklearke svakako potreban da bi imala dovoljno struje.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.