Stanje alarmantno: Iz Turske u Grčku stižu stotine migranata, kampovi krcati

0

Stotine migranata prelaze Egejsko more i dolaze u Grčku iz Turske, objavila je u nedjelju grčka obalna straža. Od subote ujutro do nedjelje u podne 332 migranta stigla su na grčke otoke Rodos, Kalimnos, Samos, Farmakonizi i Lezbos. Više od 20.000 ljudi već se nalazi  kampovima na otocima Lezbosu, Kiosu, Samosu, Lerosu i Kosu koji su predviđeni za oko 6300 ljudi, dok se 4000 migranata nalazi u manjim kampovima i stanovima.

Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice UNHCR-u, u kolovozu je na grčke otoke iz Turske stiglo 8103, 3200 više nego u istom razdoblju lani.  Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je ponovio svoju prijetnju da će otvoriti granice za sirijske izbjeglice, jer Ankara ne može sama podnijeti još jedan priljev migranata iz Sirije.  EU je 2016. pristao Ankari poslati 6 milijardi eura u zamjenu za zadržavanje migranata na turskom teritoriju. Erdogan tvrdi kako je Turska dosad na sirijske izbjeglice potrošila oko 40 milijardi dolara, a da je EU dao oko tri milijarde.

Glasnogovornica EU-a za migracije Natasha Bertraud je u četvrtak, nakon prve Erdoganove prijetnje otvaranjem granica, kazala kako je EU već isplatio 5,6 milijardi eura.

( Hina )

Share.

About Author

Comments are closed.