Dr. Čović i ministar Lajčak: Formirati Vijeće ministara, bez vlasti nema ni europskog puta

0

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović nakon susreta s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom nazočio je i  svečanosti uručivanja počasnog doktorata Sveučilišta u Mostaru ministru Lajčaku, iz područja pravnih i političkih znanosti, a zbog podrške BiH na njenom europskom putu.

U obraćanju medijima pred samu svečanost, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak zahvalio se na odluci Sveučilišta u Mostaru na dodijeli počasnog doktorata, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Želim se zahvaliti Sveučilištu u Mostaru na odluci da mi dodijele počasni doktorat. To visoko cjenim jer je to sveučilište dobro poznato u svijetu, kazao je Lačak, koji se prethodno u Mostaru susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora u BiH i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH dr. Draganom Čovićem.

– Mi drugog puta, osim euroatlanskog nemamo i tu moramo napraviti vidne reforme koje se moraju prepoznati u našoj agendi kad je u pitanju ekonomski i socijalni smisao zajedničkog funkcioniranja zakonodavne i izvršne vlasti, jednako tako funkcioniranja pravne države. To su bili okviri u kojima smo razmjenili naša stajališta. Ja sam nastojao informirati našeg dragog gosta kako, ipak, vjerujem da bi moglo vrlo brzo doći do uspostave Vijeća ministara, koliko god danas ne bilo nekog posebnog razloga za to, kazao je dr. Čović.

Upitan na čemu temelji optimizam dr. Čović je odgovorio kako je optimizam dio njegovog političkog djelovanja, te dodao:

– Nadam se nakon subote (Kongres SDA, op. hms) i završavanja nekih političkih procesa unutar nekih političkih stranaka u BiH, tu mislim na SDA, da ćemo krenuti razgovarati o nekim ključnim pitanjima kako bi profunkcionirala vlast u BiH, precizirao je dr. Čović.

Slovački šef diplomacije naglasio je kako “svi očekujemo formiranje Vijeća ministara da bi smo mogli pokrenuti europski put BiH”, te dodao da je to “prvi zadatak koji treba ispuniti”.

– Jer, dok nema vlasti u BiH nema napretka, nema dijaloga, nema europskog puta, nema europske pomoći. To pitanje se može rješiti, tu nema neprevladivih problema. To je pitanje više simbolike, nego suštine. Jer, svima je sve jasno. Formiranje Vijeća ministara ne bi trebala biti dobit za nekog, a gubitak za drugog, jer svi dobivaju od toga da se formira nova vlast. Polazeći iz te filozofije treba naći rješenje, kazao je Lajčak.

– Nalazimo se u fazi kad i Europska unija mora donijeti novu strategiju vezanu za ovo područje, za Balkan. Amerika je imenovala svog specijalnog predstavnika, EU formira novu Komisiju i novi visoki predstavnik (za vanjske poslove) mora predstaviti novu strategiju. Imat ću sastanak s njim vrlo brzo i zato mi je bilo vrlo važno da dobijem informacije kako je stanje. Ja to, naravno redovito pratim. Moj je stav da EU treba biti vidljiva i prisutna na ovom području, kazao je Lajčak.

Napomenuo je kako pitanje proširenja trenutno nije popularno u Europskoj uniji.

– Ima mišljenja da se EU treba prvo konsolidirati, da završimo pitanje Brexita, rješimo pitanje Turske i tek onda da se bavimo proširenjem. Međutim, ja smatram da je to greška, da ta dva procesa trebaju ići paralelno, jer mi nemamo luksuz ostaviti ovo područje da čeka pet godina dok mi završimo naše poslove, jer Balkan je dio europskih rješenja, naglasio je.

Po njegovu mišljenju zapadni Balkan nije europski problem niti neka usluga koju EU daje ovom području.

– Ustvari niz pitanja kojima se bavimo; kako što su migracije, borba protiv terorizma, energretska uključenost ne možemo riješiti bez naših partnera s Balkana. Tako da za nas je jako važno da nova Europska komisija pokaže da će ozbiljno ući u taj proces (proširenja, op. hms), jer odlazeća Komisija je mogla odraditi bolji posao po pitanju proširenja i ja ću založiti i svoj autoritet da to tako i bude, kazao je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lačak.

 

( hdzbih.org )

Share.

About Author

Comments are closed.