Grubeša: Troscanyi je izuzetan čovjek, širokih vidika i stručnosti

0

Kandidat za novog europskog povjerenika za politiku susjedstva i proširenje Laslo Troscanyi ima iskustva s jugoistočnom Europom, pa i Bosnom i Hercegovinom, gdje je kao mađarski ministar pravosuđa posebno imao intenzivnu komunikaciju s bh. kolegom Josipom Grubešom.

Iskreno prijateljstvo

Ministar Grubeša se tijekom ministarskih susreta s novim povjerenikom za proširenje EU-a susretao u lipnju tekuće godine, ali i prošle godine u ožujku. Tada je ministar Grubeša ugostio izaslanstvo Mađarske na čelu s tadašnjim ministrom pravosuđa Laslom Trocsanyijem i tom prigodom je istaknuto kako Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobru suradnju u oblasti rada dvaju ministarstava te je izaslanstvo Mađarske ponudilo pomoć Bosni i Hercegovini kako bi što brže uskladila svoje zakone s pravnim stečevinama Europske unije, što je svakako i obveza zemalja koje se pridružuju EU-a, ali i izazov za zemlje kandidate.

– Svaka pomoć je dobrodošla jer nisam osoba koja se voli zatvarati u svoje bedeme i raditi stvari na svoju ruku, savjeta i razmjena ideja nikad nije dosta. Izuzetno cijenim ponudu ministra Trocsanyija i Mađarske kao članice EU-a jer ovo je najiskrenija, ali i najkonkretnija ponuda prijateljstva koju sam u svom mandatu zaprimio – istaknuo je ministar Grubeša.

On je svojega gosta odveo i ugostio u Mostaru kojom prigodom je, tadašnji ministar pravosuđa Mađarske, a budući europski povjerenik, imao priliku upoznati se s ljepotama Hercegovine i samog grada Mostara. Iako do konkretizacije zajedničkog rada na usuglašavanju zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom EU-a nije došlo do lipnja 2019. godine, dva ministra opet su se susrela, ovaj put u Budimpešti, gdje je ministar pravosuđa Mađarske bio domaćin međunarodnoj konferenciji o temi “Pravosudna suradnja s pristupnim i susjednim zemljama EU-a – Put naprijed”.

Dobar za BiH

Tom prigodom na marginama konferencije dva su se ministra sastala i razmijenila svoja gledišta političke i pravne situacije u BiH. Tom prigodom ministar Grubeša upoznao je domaćina s aktualnostima u radu Ministarstva pravosuđa BiH, s posebnim naglaskom na zakonska rješenja koja je potrebno što prije usvojiti.

– Vrlo ljubazan čovjek i vrstan stručnjak, pa moram priznati da mi je zadovoljstvo što sam opetovano razgovarao s njim o našim viđenjima Bosne i Hercegovine na njezinu putu u EU. Upoznao me je da je ovo doslovno njegov oproštaj od funkcije ministra pravosuđa jer odlazi u Parlament EU, što mi je u jednu ruku teško palo jer sam osjetio da smo uspostavili odnos međusobnog uvažavanja, što je svakako temelj za potencijalne buduće velike korake u našoj suradnji – istaknuo je ministar Grubeša i dodao za Troscanyija da je izuzetan čovjek, širokih vidika i stručnosti, sa strpljenjem akademskog djelatnika te da u BiH ne možemo tražiti boljeg povjerenika za proširenje.

( vecernji.ba )

 

Share.

About Author

Comments are closed.