Mišurić-Ramljak u Belgiji: Kako što učinkovitije uključiti građane u procese odlučivanja

0

“Kako uključiti građane što više u procese odlučivanja” tema je o kojoj se ponajviše raspravljalo na edukativnom događaju međunarodne organizacije G1000 u Eupenu (Belgija).

Naime, na poziv Izaslanstva EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Mladen Mišurić-Ramljak načelnik općine Kiseljak boravi u Belgiji.

Riječ je o inicijativi u okviru koje je određenom broju izabranih zvaničnika i članova akademske zajednice omogućeno učešće u u edukativnom događaju međunarodne organizacije G1000 u Eupenu (Belgija), u razdoblju od 12. do 13. rujna 2019.godine.

Tema je diskurzivna (deliberativna) demokracija a događaj je posvećen inovativnim alatima kojima se pospješuju demokratski procesi, specifično putem direktnog angažmana građana unutar diskurzivnih procesa u lokalnim zajednicama.

S više od 40 sudionika iz devet različitih zemalja uključujući Australiju, Norvešku, Njemačku, Italiju itd., sudionicima iz BiH se pruža umrežavanje i razmjena ideja s drugim kreatorima politika i ljudima koji također pokušavaju unaprijediti demokratske procese kroz uključivanje građana u donošenje javnih politika.

Prvi radni dan počeo je sesijom o Ustavnom kongresu Irske uz nazočnost stalnog tajnika Kongresa. Događaju će nazočiti i autor i utemeljitelj G1000 David Van Reybrouck kao i brojni akademski profesori zbog teme obrazovne reforme.

Od značajnijih imena tu je i premijer vlade njemačke zajednice Belgije Oliver Paasch kao i članica ekspertne grupe Skupštine građana Irske ili izvršni direktor fondacije “newDemocracy” Iain Walke.

Mišurić – Ramljak određena je iskustva s perspektive lokalne zajednice imao priliku razmijeniti i sa zastupnicom u Europskom parlamentu, Željanom Zovko.

Ovo iskustvo, načelnik Kiseljaka je ocijenio vrlo korisnim pogotovo što je i demokracija likvidan proces a lokalna zajednica bez obzira na ograničenost prostora iznimno zahtjevan vid ukupnog političkog života i ovakvi projekti, kako je kazao, mogu donijeti neka nova iskustva i ideje.

( hdzbih.org )

Share.

About Author

Comments are closed.