50. obljetnica svećeničkog ređenja biskupa Ratka Perića

0

U prigodi 50. obljetnice svećeničkog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, večeras je upriličena  svečana akademija a potom i Zlatna misa.

Proslava je održana na blagdan Uzvišenja sv. Križa, kada se obilježava i obljetnica posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve.

Svečana akademija počela je predstavljanjem knjige ‘Ljubav koja ne prestaje’ mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog u katedralnoj dvorani, a zatim je u katedrali Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje održana svečana Euharistija – Zlatna Misa, biskupa Perića

„Ljubav koja ne prestaje“, predstavljena knjiga, tiskana je kao 157. po redu u „Biblioteci Crkve na kamenu“. Njezin naslov je prerečena misao iz „Hvalospjeva ljubavi“, koji je napisao apostol Pavao u svojoj Prvoj poslanici vjernicima u gradu Korintu (1 Kor 13,8), a glasi: „Ljubav nikada ne prestaje.“ Sadržaj knjige sastoji se od tekstova, koji su djelo različitih autora, i opisuje važne teme iz života, susreta i duhovnosti blaženoga Alojzija Stepinca.

Tekstovi su izgovoreni proteklih mjeseci za vrijeme predstavljanja knjige biskupa Ratka Perića o blaženom Stepincu s naslovom „Nada koja ne postiđuje“. Taj naslov je također posuđen od svetoga Pavla koji je, ovaj put u Poslanici zajednici kršćana u Rimu, napisao: „Nada pak ne postiđuje“ (Rim 5,5). A da nova knjiga ima upravo taj sadržaj, naznačuje također njezin podnaslov „Stepinčeve večeri“. Tako je sadržaj na 304 stranice ove knjige nastavak, a moglo bi se kazati čak i plod, sadržaja prve knjige. Odnosno, ljubav koja ne prestaje, proizašla je iz nade, koja ne postiđuje.

Na svečanosti su sudjelovala dva kardinala, brojni nadbiskupi i biskupi iz BiH i Hrvatske, te predstavnici hrvatskog naroda sa svih razina u BiH koje je predvodio dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

 

( hdzbih.org )

Share.

About Author

Comments are closed.