Industrijska proizvodnja i izvoz iz RS-a u padu, gospodarstvenici predlažu mjere

0
Poslovanje poduzeća u Republici Srpskoj (RS) tijekom ove godine karakteriziraju otežani uvjeti rada i smanjena gospodarska aktivnost, budući da su u realnom sektoru već od kraja 2018., pa tijekom svih mjeseci i kvartala tekuće godine, zabilježeni negativni trendovi. Iz entitetske Gospodarske komore navode da je, po posljednjim raspoloživim podacima, industrijska proizvodnja u RS-u, u razdoblju siječanj – srpanj 2019., smanjena je za 13,7 posto, u odnosu na isto razdoblje lani. Zaposlenost u industriji je na istoj razini, a zabilježen je i negativan trend vanjskotrgovinske aktivnosti, gdje je, usljed smanjene tražnje iz inozemstva, došlo do pada ukupnog obima razmjene za oko šest posto. -Izvoz tijekom cijele godine ima tendenciju pada, koji je za razdoblje od sedam mjeseci iznosio jedan posto, dok je najveći pad zabilježen u prva dva mjeseca i bio je blizu četiri posto.
Također, i domaća tražnja imala je negativan predznak, te je izvoz u razdoblju siječanj – srpanj 2019. godine manji za 9,3 posto – navodi se u priopćenju iz Gospodarske komore RS. Na drugoj strani, kako dodaju, evidentan je rast prosječnih plaća poslije oporezivanja (neto plaća), koja je u razdoblju siječanj – srpanj 2019. iznosila je 899 KM i u odnosu na prosječnu neto plaću u usporednom razdoblju 2018. realno je veća za šest posto. -Ova činjenica dodatno otežava poslovanje gospodarstva, budući da se usljed smanjene gospodarske aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo s činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno educiranog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i zapošljavanja ovakvih profila – ukazuju u priopćenju. Stoga su entitetskoj vladi dostavili radni materijal njihovih prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine, s ciljem zaustavljanja negativnih trendova u poslovanju, te, kako navode, stvaranju uvjeta za gospodarski rast i razvoj.
Neophodno je, ističu, realizirati mjere koje se odnose na jačanje konkurentnosti gospodarstva, stavaljanje javnih poduzeća u funkciju razvoja gospodarstva i društva u cijelini, te provesti reformu i modernizaciju javne uprave, kao i intenzivirati socijalni dijalog svih partnera. Aktualni trendovi poslovanja u RS posljedica su, dodaju gospodarstvenici, niske konkurentnosti gospodarstva, a što je osnovni preduvjet osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. –
U narednom razdoblju ovi trendovi se moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uvjeti za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara vanjskotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti, što će na kraju rezultirati i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) s povaćanim učešćem industrije u BDP-u – istaknuli su iz Gospodarske komore RS.

( Fena )
Share.

About Author

Comments are closed.