INTERVJU: Damir Džeba: SDA jasno pokazuje da je protiv stabilizacije političkih i društvenih odnosa u BiH

0

Predsjednik Kluba HDZ BiH  u Skupštini HNŽ-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Damir Džeba u intervjuu za naš portal politika24.net govori o aktualnoj krizi oko formiranja vlasti u BiH, objašnjava kome odgovaraju odugovlačenja oko uspostave vlasti i udaljavanje BiH od europskog puta, govori o procesu pregovora oko uspostave vlasti u Hercegovačko neretvanskoj županiji, te pregovorima oko rješenja za Mostar.

www.politika24.net: Kako komentirate aktualnu krizu oko formiranja vlasti u BiH i kako vidite izlaz iz krize?

Sustavna blokada imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH a istim slijedom i Vlade Federacije BiH od strane SDA i bošnjačkih političara ruši i osnovno demokratsko načelo da se izraz volje naroda na održanim izborima provede u tijelima vlasti, zakonodavne i izvršne. Opći izbori održani 7. listopada 2018. godine jasno su pokazali izraz volje i izbora konstitutivnih naroda. Srbi su izabrali SNSD i g. Milorada Dodika, Hrvati su izabrali Koaliciju stranaka Hrvatskog narodnog sabora predvođenog HDZ-om BiH i Dr. Dragana Čovića, a Bošnjaci su birali nekoliko političkih stranaka . SDA i SBB su gubitnici zadnjih općih izbora ali su uspjeli, zbog brojnosti i izbornog inženjeringa, izabrati dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH.

Naravno da je, obzirom na slabiju potporu bošnjačkog biračkog tijela i gubitak vlasti u Sarajevskoj županiji, sada na sceni blokada uspostave nove vlasti i izmišljanje razloga poput usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koji je u biti tehničko pitanje a ne političko. Smiješno je bilo gledati i slušati kako je i Johaness Hahn optužen od strane ‘političkog Sarajeva’ da je protiv Europske unije jer je kazao kako usvajanje ANP-a nije uvjet za uspostavu Vijeća ministara. Ukratko, da nije ANP postavljen kao uvjet-ucjena za formiranje vlasti, našlo bi se zasigurno nešto drugo…

‘Pokvić politika’ – crtanje, šaranje, provođenje…

Na sceni imamo, već duže vrijeme, provedbu ‘Pokvić politike’.

Nacrtaj, išaraj, ocrni, izmisli, konstruiraj, slaži, obmani, podvali, zalijepi etiketu i pribodi najcrnji sadržaj, povijesni i politički, hrvatskom narodu, pojedincima i političkim strankama. Onda pošalji takvu sliku domaćoj i svjetskoj javnosti. Pošalji dopisništvima, NGO- sektoru, međunarodnim organizacijama, veleposlanstvima, stavi na portale, wikipediju, …itd. Za ‘Pokvić TV priloge’ o ‘mržnji, fašizmu, segregaciji, ustaštvu’ bit ćete nagrađeni vođenjem informativnog programa.

No, kao i sam Adis Pokvić, uhvaćeni su u nedjelu, a tijekom ‘ispitivanja’ u Olimpijskoj dvorani Zetra sve su priznali u „Programskoj deklaraciji“.

 

www.politika24.net: Kome odgovara ovakvo stanje odugovlačenja oko uspostave vlasti i samim tim udaljavanje BiH od europskog puta?

Sve je bilo dogovoreno na sastanku lidera izbornih pobjednika i definirano o načelima uspostave vlasti u BiH. Na žalost, zbog neodgovornosti bošnjačke politike, prije svega SDA, mi ni do dan danas nemamo početak uspostave vlasti prema dogovorenim načelima između lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dr. Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića.

Blokada uspostave vlasti u BiH političkim ucjenama i ugrožavanje sporazuma lidera koji ima snažnu i nedvosmislenu podršku međunarodne zajednice odgovara samo SDA-u, koja ovime jasno pokazuje da je protiv stabilizacije političkih i društvenih odnosa u BiH ali i regiji.

Stoga, ovakvo stanje odgovara SDA, jer blokadama zadržavaju postojeće ministre u Vijeću ministara, Vladi FBiH, ministre u Vladi HNŽ-a, kako bi nesmetano mogli provoditi ideje zacrtane u Programskoj deklaraciji SDA.

U konačnici, slijedom medijske i društvene provedbe ‘Pokvić politike’, SDA i njezini politički sateliti, će sami praviti blokade, krize, rušenje BiH i njezinog Ustava, a onda za isto optužiti druge.

www.politika24.net: Što je s pregovorima oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji? Kada bi HNŽ mogla dobiti novu vlast? Što je okosnica za formiranje vlasti u HNŽ-u?

Hrvatska demokratska zajednica BiH zajedno s Koalicijom stranaka Hrvatskog narodnog sabora je pobjednik izbora u HNŽ-u što nosi odgovornost, pravo i obvezu formiranja vlasti. Razgovaralo se sa svim političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini. Održane su dvije sjednice Skupštine HNŽ-a a SDA i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a g. Špago ne želi sazvati treću kako bi nastavili s radom, otpočeli aktivnosti za što su nas ljudi birali. Imamo i zahtjev zastupnika, sukladno Poslovniku, da se sazove izvanredna sjednica Skupštine na temu sigurnosti u HNŽ-u i Mostaru.

Proces uspostave vlasti u ovoj županiji ovisi prije svega i o iskrenosti i povjerenju između političkih stranaka za djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti HNŽ-a.

Povjerene je vrlo ozbiljno narušeno jer su Bošnjaci, predvođeni svojim političkim strankama i oslonjeni na brojnost, odlučili opet Hrvatima nametnuti političke predstavnike te u konačnici izabrati dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Vrijeme pokazuje kako je ovo politički ali društveno poguban potez za suživot u Bosni i Hercegovini.

Već sam i prije isto govorio pa ću i ponoviti  da vjerujem kako će ovaj saziv i Skupštine ali i buduće Vlade HNŽ-a imati znatno manje blokada u svom radu, da ćemo se svi okupiti oko prohercegovačkih odnosno prohercegovačko-neretvanskih snaga u cilju donošenja kvalitetnih zakona i učinkovite izvršne vlasti.

 

www.politika24.net: Ono što vas moramo pitati jeste ima li novih pomaka u pregovorima oko rješenja za Mostar?

Ponovit ću, modele za provedbu Odluke Ustavnog suda BiH za Mostar smo definirali, dogovorili i utvrdili. To sam već jednom istakao za Vaš portal. Pregovori u Gradskoj vijećnici Grada Mostara na kojima su sudjelovali predstavnici devet političkih stranaka doveli su do dva modela provedbe odluke Ustavnog suda BiH za Mostar.

Prvi model ili model A provodi odluku Ustavnog suda BiH na način da se iz šest gradskih područja se bira 26 gradskih vijećnika, i to: gradsko područje Jugozapad 8 gradskih vijećnika, Stari grad 6 gradskih vijećnika, Zapad 5, Sjever 3, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika.

Preostalih 9 gradskih vijećnika bi se biralo sa kompenzacijske liste. (Kompenzacijski mandati se dodjeljuju s teritorija Grada Mostara kao cjeline sukladno članku 9.6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.)

Drugi model ili model B znači da se iz 6 gradskih područja bira 22 gradska vijećnika i to: Gradsko područje Jugozapad 7 gradskih vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever 2, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bi se biralo na području Grada kao jedne izborne jedinice odnosno gradske liste.

Mi zagovaramo prvu opciju ili model A a prema našim analizama i model B provodi odluku Ustavnog suda BiH te bi na koncu mogao i on nama biti prihvatljiv ukoliko treba doći do kompromisa. Spremni smo i na taj korak samo kako bi konačno imali izbore u Mostaru.

Sada je ovo pitanje izmjena Izbornog zakona BiH koja će se dogoditi u Parlamentarnoj skupštini BiH .

( politika24.net )

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.